Dronele – noua armă împotriva braconajului arheologic jpeg

Dronele – noua armă împotriva braconajului arheologic

📁 Antichitate
Autor: Radu Cristian Neguț
🗓️ 16 aprilie 2014

Ultimii ani în care trăim s-au caracterizat printr-o dezvoltare fără precedent a dispozitivelor aeriene teleghidate, sau pe scurt – drone. Acestea și-au creat un renume în multe domenii de activitate unde li s-a găsit o utilitate. De la transportat colete până la bombardamente militare, dronele și-au demonstrat eficacitatea și potențialul.

            Nici domeniul arheologiei nu este străin acestor aplicații.

            În sudul Iordaniei, se observă un peisaj tipic:cratere asemănătoare celor selenare își fac apariția lângă malurile Mării Moarte. Acestea, însă, nu au o cauză naturală. Ele sunt create de excavațiile continue ale braconierilor arheologici asupra numeroaselor morminte din epoca bronzului din acea zonă.

            Morag Kersel – arheolog la Universitatea DePaul din Chicago a avut inițiativa folosirii dronelor pentru a inspecta zonele care sufereau de pe urma braconajului arheologic, reușind să filmeze de multe ori chiar autorii acestor jafuri – localnici, care aflați într-o situație economică precară, recurg la această activitate ilegală pentru a face un ban în plus. ”Nu păreau deloc îngrijorați” spune doamna Morag Kersel. ”Unii dintre ei erau doar copii. Câteodată veneau să și vorbească cu noi”.

            Sărăcia nu pare să fie singura motivație a localnicilor pentru desfășurarea braconajul arheologic. Fiind foarte căutate, artefactele descoperite în Pământul Sfânt sunt de multe ori date la schimb pentru arme și muniții folosite în cadrul conflictului civil din Siria.

            Uilizările dronelor în arheologie nu se limitează aici. Pe aceste dispozitive zburătoare și telecomandate de la distanță pot fi instalate și alte dispozitive pe lângă camere de filmat. Drone ce aveau instalate barometre, magnetometre și dispozitive GPS au fost deja folosite pentru reconstrucția 3D a unor morminte Moche din Peru și a unor ruine galo-romane aflate sub o autostradă elvețiană.

            Pe lângă aceste avantaje importante ale dronelor față de metodele clasice de cercetare pe teren, costul acestora este relativ redus, micșorând considerabil costul necesar realizării viitoarelor analize arheologice pe teren.