Dovezi ale producerii de arme în masă, în urmă cu 7.200 de ani (© Israel Antiquities Authority)

Dovezi ale producerii de arme în masă, în urmă cu 7.200 de ani, descoperite în Israel

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2023

Arheologii israelieni au descoperit dovezi ale unei producții de arme de război pe scară largă în această regiune a lumii, care datează din urmă cu 7.200 de ani.

Acestea sunt cele mai timpurii dovezi de război și înarmare organizată în regiunea de sud a Levantului, a anunțat Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), într-un comunicat citat de Agerpres.

Cercetătorii din echipa israeliană au examinat 424 de proiectile de praștie din perioada Calcoliticului timpuriu (5800-4500 î.Hr.) care au fost descoperite în două mari situri arheologice, En Esur și En Zippori, ambele situate în nordul Israelului.

S-a descoperit astfel că sutele de proiectile de praștie din calcar și dolomită erau aproape identice ca mărime, formă și compoziție, ceea ce indică o producție industrială pe scară largă.

Cercetătorii au spus că pietrele erau netezite, cu o formă aerodinamică biconică specifică, permițând o proiecție precisă și eficientă.

Trecerea de la producția individuală la producția de masă, care angajează mulți oameni, indică o escaladare a pregătirilor pentru război, eventual între puteri locale, au adăugat cercetătorii din Israel.