Documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin, vede lumina zilei jpeg

Documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin, vede lumina zilei

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 5 aprilie 2019

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin va fi expus. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944.

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierului.

„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război”, a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală”, a continuat istoricul britanic.


Hârtia vizată de Stalin, pe care Winston Churchill a scris procentele de influență pe care Occidentul și URSS aveau să le aibe în țările est europene și balcanice jpeg

În document nu este menţionată Polonia, pe care Churchill spera să o păstreze în Occident, dar care a ajuns în sfera de influenţă a Moscovei în 1945.

Noua expoziţie din Londra, care va avea loc între 4 aprilie şi 9 noiembrie, marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO. Expoziţia mai prezintă şi planurile de evacuare a reginei Marii Britanii, în cazul unui atac nuclear asupra ţării sau documente de la Wintex-Cimex, numele de cod NATO pentru exerciţiile menite să reprezinte un răspuns în cazul unui atac nuclear. Acestea arată cum funcţionarii publici se pregătesc pentru mai multe scenarii.

Cum au fost împărţite ţările între Churchill şi Stalin

 România: 90 la sută Rusia; 10 la sută ceilalţi
Grecia: 90 la sută Marea Britanie, în acord cu SUA; 10 la sută Rusia
Iugoslavia: 50-50
Bulgaria: 75 la sută Rusia; 25 la sută ceilalţi