Documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin, vede lumina zilei jpeg

Documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin, vede lumina zilei

Pentru prima oar─â ├«n istorie, documentul prin care Churchill a v├óndut Rom├ónia lui Stalin va fi expus. Este vorba de celebrul ÔÇ×acord al procentajelorÔÇŁ, agreat de premierul britanic ┼či dictatorul sovietic la Kremlin, ├«n Octombrie 1944.

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierului.

ÔÇ×Am├óndoi b─âuser─â destul de mult whiskey. ├Äncercau s─â ajung─â la un acord de principiu asupra sferelor de influen┼ú─â de dup─â r─âzboiÔÇŁ, a spus custodele expozi┼úie de la Arhivele Na┼úionale britanice ├«n cadrul c─âreia va fi expus─â h├órtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

ÔÇ×Cred c─â este important ca acest document s─â fie expus ├«n public deoarece aceast─â mic─â bucat─â de h├órtie are o mare ├«nsemn─âtate. Poate fi incredibil de important─â ÔÇô soarta a milioane de oameni decis─â printr-o isc─âlitur─â dup─â o ├«nt├ólnire amical─âÔÇŁ, a continuat istoricul britanic.


H├órtia vizat─â de Stalin, pe care Winston Churchill a scris procentele de influen╚Ť─â pe care Occidentul ╚Öi URSS aveau s─â le aibe ├«n ╚Ť─ârile est europene ╚Öi balcanice jpeg

În document nu este menţionată Polonia, pe care Churchill spera să o păstreze în Occident, dar care a ajuns în sfera de influenţă a Moscovei în 1945.

Noua expozi┼úie din Londra, care va avea loc ├«ntre 4 aprilie ┼či 9 noiembrie, marcheaz─â 70 de ani de la ├«nfiin┼úarea NATO. Expozi┼úia mai prezint─â ┼či planurile de evacuare a reginei Marii Britanii, ├«n cazul unui atac nuclear asupra ┼ú─ârii sau documente de la Wintex-Cimex, numele de cod NATO pentru exerci┼úiile menite s─â reprezinte un r─âspuns ├«n cazul unui atac nuclear. Acestea arat─â cum func┼úionarii publici se preg─âtesc pentru mai multe scenarii.

Cum au fost ├«mp─âr┼úite ┼ú─ârile ├«ntre Churchill ┼či Stalin

 Rom├ónia: 90 la sut─â Rusia; 10 la sut─â ceilal┼úi
Grecia: 90 la sută Marea Britanie, în acord cu SUA; 10 la sută Rusia
Iugoslavia: 50-50
Bulgaria: 75 la sută Rusia; 25 la sută ceilalţi