Disputa pe teme istorice dintre Varşovia şi Moscova: Președintele Poloniei avertizează că Putin va folosi Ierusalimul pentru a-şi răspândi propaganda
Aflat în conflict cu Putin, preşedintele Poloniei a decis să decline invitaţia şi să nu participe la un forum ţinut joi la Ierusalim cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, un simbol al Holocaustului, relatează adevarul.ro.
Organizat cu participarea unui miliardar acceptat la Kremlin, acest forum concurează cu ceremonia pregătită de Varşovia pentru 27 ianuarie la Auschwitz, în sudul Poloniei. Trei preşedinţi străini şi-au anunţat prezenţa joi la Ierusalim, şi anume Emmanuel Macron (Franţa), Frank-Walter Steinmeier (Germania) şi Vladimir Putin (Rusia). Reprezentantul Statelor Unite va fi vicepreşedintele Mike Pence.
Andrzej Duda şi-a explicat decizia de a nu mai veni în Israel din cauza prezenţei liderului de la Kremlin. Având două discursuri în program, Putin ar urma să folosească Ierusalimul drept o tribună de promovare a viziunii sale politice despre istorie şi de acuzare, din nou, a Poloniei de antisemitism. Actualul preşedinte rus este un elogiator al Uniunii Sovietice, mai ales al perioadei Stalin, cel mai crud dictator al secolului trecut, şi un uituc al Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Stalin şi Hitler şi-au împărţit estul Europei. În schimb, preşedintele Poloniei nu a fost inclus pe lista vorbitorilor. Un oficial israelian a admis posibilitatea ca Putin să folosească Ierusalimul drept o tribună de propagare a agendei sale politice şi istorice. „În calitate de ţară gazdă, nu vom cenzura pe nimeni“, a declarat oficialul respectiv pentru AFP. Dar, a adăugat el, „Israelul nu vrea să fie implicat în vreun diferend între Polonia şi Rusia“. Săptămâna trecută, cotidianul israelian Haaretz a scris că această neutralitate afişată de Israel este doar de aparenţă. „Decizia de a-i da cuvântul lui Putin, dar nu şi lui Duda, poate fi văzută drept o susţinere tacită asupra împărţirii Poloniei la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi de spălare a strângerii de mână dintre URSS şi Hitler“, comentează ziarul de stânga.
Putin a stârnit proteste recent în Polonia acuzând-o de complicitate cu Hitler şi antisemitism, ba chiar că a contribuit la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. Un expert polonez comentează pentru AFP aceste insinuări istorice. Scopul său este să „pună în dificultate Polonia cu Israelul şi prin urmare cu Statele Unite“, este de părere Marcin Zaborowski. Forumul de la Institutul Yad Vashem din Ierusalim este organizat, printre alţii, de Viaceslav Moshe Kantor, un miliardar acceptat la Kremlin. Kantor este unul dintre liderii comunităţii evreieşti din Rusia şi şeful mai multor organizaţii evreieşti internaţionale, între care Congresul Evreiesc European. „Putin se prezintă într-un amic al Israelului şi al evreilor din Israel proveniţi din fosta Uniune Sovietică, care de regulă sunt influenţi, cum ar fi Avigdor Liberman (şeful partidului naţionalist laic Yisrael Beiteinu «Israel Casa Noastră», născut la Chişinău în 1958 pe vremea ocupaţiei sovietice). Dacă relaţiile polono-evreieşti s-ar deteriora, Statele Unite ar fi de partea Israelului“, subliniază Zaborowski, fostul director al Institutului de Afaceri Internaţionale (PISM) de la Varşovia. „În Israel, Polonia nu este considerată drept o victimă“ a lui Hitler, explică el. Acolo „sentimentele antipoloneze sunt încă puternice“, adaugă expertul. Şi acest fapt în ciuda concesiilor făcute de Varşovia pentru a pune capăt unei crize diplomatice în 2018, când o lege propusă de partidul conservator aflat la putere în Polonia a fost interpretată în Israel ca un instrument de a-i împiedica pe evrei să vorbească despre crimele comise împotriva lor de către polonezi.
Triunghiul Moscova-Ierusalim-Varşovia
În teritoriul ocupat al Poloniei au avut loc cele mai grave exterminări de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din cei şase milioane de cetăţeni pierduţi de Polonia în cel de-al Doilea Război Mondial, jumătate dintre ei sunt evrei. În ceea ce priveşte Israelul condus de Benjamin Netanyahu, acesta îl preferă pe Putin lui Duda, spune comentatorul polonez Konstanty Gebert pentru cotidianul „Fakt“. Alegerea lui Netanyahu este condiţionată de alegerile legislative din 2 martie, cu ocazia cărora îşi doreşte un nou mandat de premier şi mizează în acest sens pe israelienii emigraţi din fosta Uniune Sovietică. La Auschwitz, ceremonia va avea loc în prezenţa secretarului Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, premierului francez Edouard Philippe şi preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier. Israelul intenţionează să-l trimită pe preşedintele Reuven Rivlin.