diploma militara1 jpg

Diplomă militară romană din bronz descoperită la Alba Iulia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 27 iulie 2023

Arheologii din Alba Iulia continuă să scoată la lumină noi artefacte spectaculoase dintr-un șantier aflat în apropierea centrului orașului, unde se derulează de peste un an activități de descărcare arheologică.

Unul dintre obiectele inedite descoperite în timpul săpăturilor este o diplomă militară romană de bronz, veche de aproape 2000 de ani. A fost găsită într-una din încăperile unei case romane și reprezintă un document antic foarte important și rar care va fi inclus în categoria Tezaur.

„O diplomă militară romană era un act inscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica faptul că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu. Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul șantierului arheologic.

Specialiștii Muzeului Unirii din Alba Iulia au posibilitatea să cerceteze aproape integral o locuință romană.

Descoperiri de pe șantierul din Alba Iulia (foto: Anca Timofan & Alba24)
Descoperiri de pe șantierul din Alba Iulia (foto: Anca Timofan & Alba24)

„Știm că titularul diplomei descoperite de noi a servit într-o unitate de cavalerie romană de elită, aparținând ordinului ecvestru. Multe accesorii și piese decorative de harnașament militar au fost descoperite în interiorul clădirii principale. Pe diplomă sunt menționați consulii de la Roma, martorii, avem informații despre unitatea în care a activat și despre familia lui. El și soția erau de origine dardani (popor din zona balcanică - n. red.) și aveau patru băieți și două fete. Au primit cetățenia romană și s-au așezat la Apulum. Diploma a fost transmisă în familie având în vedere contextul descoperirii într-o fază de locuire din prima jumătate a sec. III p. Chr. Era un document important, așa că, fie a fost păstrată cu grijă în familie, fie a fost pierdută de urmași”, a completat arheologul, citat de Alba24.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...