bucatarie alba2 jpg

Bucătărie romană, descoperită pe un șantier arheologic din centrul orașului Alba Iulia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 23 mai 2023

Arheologii din Alba Iulia au făcut noi descoperiri în zona unui șantier din centrul orașului. Aici are loc o descărcare arheologică premergătoare construirii unui hotel.

Potrivit arheologului Anca Timofan, a fost descoperită o bucătărie distrusă de un incendiu puternic. Au fost găsite resturi carbonizate ale unor mese și lăzi pentru depozitare, obiecte de uz casnic, veselă și un cuțit.

Potrivit informaţiilor transmise anterior de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, a fost identificat un nou drum roman, o descoperire importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale romane și a tramei stradale în oraș, dar și o locuință romană și fragmente de mozaic.

Noi descoperiri arheologice la Alba Iulia (foto: Anca Timofan)
Noi descoperiri arheologice la Alba Iulia (foto: Anca Timofan)

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, arată reprezentanţii instituţiei muzeale.

Vas roman (foto: Anca Timofan)
Vas roman (foto: Anca Timofan)

Materialul arheologic scos la suprafață este bogat și este format din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, un fragment de ștucatură și, mai ales, fragmentele de mozaic care constituie descoperiri foarte rare.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro