Dinte uman cu o vechime de 1,8 milioane de ani, descoperit în Georgia
Un grup de arheologi a descoperit în Georgia un dinte cu o vechime de 1,8 milioane de ani, aparținând unei specii timpurii de oameni, care ar cimenta teoria conform căreia în regiune ar fi existat una dintre cele mai vechi așezări umane preistorice din Europa, relatează Agerpres.
Dintele a fost descoperit în apropierea satului Orozmani, situat la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de capitala Georgiei, Tbilisi, lângă Dmanisi, unde au fost aduse la lumină, la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, cranii umane datând din urmă cu 1,8 milioane de ani.
Rămășițele de la Dmanisi au constituit cea mai veche descoperire de acest gen din afara Africii, eveniment ce a schimbat informațiile cercetătorilor despre evoluția primilor oameni și despre rutele de migrație.
„Orozmani, împreună cu Dmanisi, reprezintă centrul celei mai vechi distribuții în afara Africii a vechilor oameni – sau Homo timpuriu”, a anunțat Centrul Național de Cercetare a Arheologiei și Preistoriei Georgiei.
Specialiștii cred că primii oameni, o specie de vânători-culegători numită Homo erectus, a început probabil să migreze din Africa în urmă cu aproximativ două milioane de ani.
Unelte străvechi datate în urmă cu 2,1 milioane de ani au fost descoperite în vremurile moderne în China, însă siturile georgiene găzduiesc cele mai vechi rămășițe ale primilor oameni găsite în afara Africii.
Acest articol a fost publicat în numărul 249 al revistei Historia, disponibil în format digital pe platforma paydemic.
Foto: Profimedia