Despre materia întunecată şi galaxii. Vera Rubin moare la vârsta de 88 de ani
200 de galaxiişi materia întunecată. Numeroase onoruri şi medalii. Toate acestea au însemnat viaţa Verei Rubin, astronomul american. Ea a fost cea de-a doua femeie-astronom care a făcut parte din prestigioasa National Academy of Science, aducând în domeniul astronomiei o contribuţie extraordinară. Vera Rubin a murit pe 25 decembrie, la vârsta de 88 de ani, în Princeton, New Jersey. „Parcă-l văd pe astronomul cu al negurii repaos, Cum ușor, ca din cutie, scoate lumile din chaos.”, spunea Mihai Eminescu despre meseria de astronom.
Vera Rubin, unul dintre pionierii astronomiei, s-a născut pe 28 iulie 1928, în Philadelphia. Părinţii ei erau imigranţi europeni:tatăl său era lituanian, iar mama sa venea din Republica Moldova. Vera era de mică interesată de domeniul cerului şi al stelelor, al cosmosului şi al lumii ce înconjoară Terra. În acest domeniu a iniţiat-o tatăl ei, electrician de meserie, care i-a construit un telescop. Toată această pasiune a început să o dezvolte de la 10 ani, când s-a mutat împreună cu familia la Washington. S-a specializat în domeniu fizicii, la Universitatea Cornell, iar mai apoi şi-a luat doctoratul la Universitatea Georgetown. În timpul studiilor a realizat prima descoperire:o observaţie asupra mişcării galaxiilor, o teorie care contrazicea Big Bangul.
Rubin a studiat 200 de galaxii, despre care spunea că nu se mişca aşa cum toată lumea ştie, ci că mişcarea fiecăreia depinde de cealaltă. De asemenea, ea a adus numeroase contribuţii la cercetarea materiei întunecate, despre care se ştie până acum că reprezintă 25% din cosmos. În 1993 i-a fost acordată National Medal of Science, de către preşedintele Bill Clinton, pentru „ activitatea de pionier adusă prin programele sale de cercetare în cosmologia observaţională.”