Descoperiri importante în Sahara
Acum mai bine de 7000 de ani, oamenii care trăiau în Sahara făceau produse lactate precum unt, iaurt și brânză. Descoperirea, bazată pe identificarea grăsimilor de lactate pe vase antice găsite în Libia, este prima care oferă date concrete despre producția preistorică de lactate din Africa, scriu cei de la Discovery News.
Adăugând la aceasta și descoperirile din Europa și Orientul Mijlociu, studiul arată că produsele lactate ar fi fot principalul motiv pentru care comunitățile umane au renunțat la vânătoare (sau cules) în favoarea unei existențe mai stabile, bazate pe creșterea animalelor.
„Ceea ce începem acum să aflăm e că animalele domesticite erau foarte importante pentru oamenii preistorici”, a declarat Julie Dunne, arheolog la Universitatea din Bristol. „Ele erau o sursă de calorii foarte importantă și le permiteau comunităților să se extindă foarte mult. Laptele și produsele lactate par să fi fost foarte importante în dezvoltarea umană.”
Cercetările au arătat că domesticirea oilor, caprelor și vitelor, precum și folosirea produselor lactate, au început acum circa 9000 de ani în zona Turciei de azi, acum 8000 de ani în Europa de Est și acum 6000 de ani în Marea Britanie. In Africa, informațiile au fost însă mai greu de obținut. Dovezile arheologice – puține la număr – sugerează că animalele au fost domesticite aici în urmă cu 8000 de ani și că numărul acestora a crescut semnificativ pentru următorul mileniu.
Pentru noul studiu, Dunne și colegii ei au analizat reziduurile organice de pe 81 de piese ceramice descoperite în Sahara libiană. Analizele au scos la iveală urme de produse lactate obținute din lapte de vacă, capră și oaie de acum circa 7200-5800 de ani. Potrivit altor cercetări, la acea vreme, la populațiile din Africa nu apăruseră încă mutațiile genetice ce le permit oamenilor să digere laptele. Astfel, oamenii din Sahara, având intoleranță la lactoză, făceau din lapte iaurt și brânză. Doar după ce oamenii au învățat să proceseze produsele din lapte, corpurile lor au dezvoltat abilitatea de a bea lapte pur.
Antropologul Joachim Burger consideră că produsele lactate au contat foarte mult în dezvoltarea umană. Având în vedere valoarea lor nutrițională, produsele lactate erau mult mai importante decât orice produse ar fi obținut oamenii din vânat sau cules. Iar când strămoșii noștri au realizat acest lucru, societățile umane s-au schimbat.
„Principala întrebare aici e ce anume l-a făcut pe om să devină sedentar și să-și schimbe complet stilul de viață”, mai spune Burger. „Laptele nu e doar un efect secundar al acestei schimbări. Ar putea fi chiar elementul esențial din spatele acesteia.”