image

Descoperirea care „schimbă” istoria oamenilor din Europa. Ce s-a găsit într-o peșteră adâncă de 8 metri

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 3 iulie 2024

Fragmente microscopice de proteină și ADN care au fost extrase din oase descoperite într-o peșteră adâncă de 8 metri dezvăluie faptul că oamenii de Neanderthal și Homo sapiens au locuit alături unii de ceilalți în același timp, în urmă cu 45.000 de ani.

Analiza genetică a fosilelor, care au fost găsite în apropiere de orașul Ranis din estul Germaniei, sugerează că oamenii moderni sunt creatorii unor unelte în formă de frunze, despre care arheologii credeau că au fost făcute cândva de oamenii de Neanderthal, care au trăit în Europa până acum aproximativ 40.000 de ani, potrivit CNN.

image

Burg Ranis Museum

Despre oamenii moderni, sau Homo sapiens, nu se cunoștea anterior faptul că ar fi trăit în regiunea în care au fost fabricate acele unelte.

„Peștera Ranis aduce dovezi cu privire la prima dispersare a Homo sapiens de-a lungul latitudinilor nordice ale Europei. Se pare că artefactele de piatră pe care credeam că le-au făcut oamenii de Neanderthal au făcut parte, de fapt, din trusa de scule a Homo sapiens”, a spus cercetătorul Jean-Jacques Hublin, profesor la College de France, în Paris, și om de știință la Institutul pentru Antropologie Evoluționară din Leipzig, Germania.

„Asta schimbă fundamental cunoștințele noastre anterioare despre această perioadă: Homo sapiens au ajuns în nord-vestul Europei înainte de dispariția oamenilor de Neanderthal în sud-vestul Europei”, a mai spus acesta.

Descoperirea înseamnă că cele două grupuri s-ar putea suprapune timp de câteva mii de ani.