Descoperire remarcabilă: omul preistoric vâna şi ciopârţea elefanţi cu unelte
Unelte de piatră, vechi de o jumătate de milion de ani, au fost descoperite în Israel. Pe obiecte încă pot fi observate urme de grăsime de elefant, astfel indicându-se scopul în care erau folosite, conform Discovery News.
Noua descoperire arată că oamenii preistorici foloseau unelte în procesarea şi ciopârţirea animalelor mari, afirmă cercetătorii.
Deşi antropologii bănuiau că primii oameni au folosit unelte pentru a mânca muşchii, grăsimea şi măduva animalelor vânate, „nu exista niciun indiciu care să arate că uneltele de piatră erau, într-adevăr, folosite în aceste scopuri”, a declarat co-autorul studiului Ran Barkai, profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv, Israel.
Acum 1, 8-1, 5 milioane de ani, oamenii treceau prin două procese de schimbare dramatice. Primul – creierul lui Homo erectusse mărea. Apoi, la scurt timp, a încetat să folosească o tehnică de realizare a uneltelor prin izbirea unor roci dure de alte pietre pentru a forma o muchie. În schimb, primii oameni au început să folosească o metodă mai sofisticată de realizare a uneltelor, cunoscută sub denumirea de tehnica Acheulean, prin care cele două feţe ale topoarelor sau racletelor erau pliate pentru a forma o lamă.
Mulţi oameni de ştiinţă spun că aceste două procese sunt legate între ele;cu cât a devenit mai mare cerea de aport caloric a creierului uman, cu atât omul a fost nevoit să vâneze mai mult, să ciopârţească apoi animalele – iar asta a necesitat o tehnică mai bună de realizare a uneltelor.
Primii oameni au folosit tehnica Aucheulean pentru un milion de ani, uneltele păstrându-şi forma şi mărimea, iar unelte similare au fost găsite în mai multe locuri pe mapamond. Arheologii adesea găsesc unelte lângă oase de animale, precum oasele de mamut şi elefant găsite la siturile din paleolitic în Levant, în sud-estul Asiei. Dar până acum nu s-a putut declara cu certitudine că uneltele erau folosite pentru a ciopârţi animalele.
În 2004, Barkai şi colegii săi săpau în Revadim, Israel, unde se aflau sute de mii de unelte bine păstrate, împreună cu oase de animalte de la specii diverse, precum zimbru sălbatic, capre, gazele sau căprioare. Situl conţinea, de asemenea, şi oase de elefant, de la un alt pahiderm astăzi dispărut, dar similar elefantului asiatic modern. Cele mai recente obiecte din sit aveau o vechime de 300.000-500.000 de ani.