Descoperire extraordinară: un mâner de cuțit, în formă de gladiator roman
Arheologii au descoperit recent un mâner de cuțit rar, vechi de 2.000 de ani, turnat în formă de gladiator, în apropierea Zidului lui Hadrian din Northumberland, Anglia.
Artefactul, realizat dintr-un aliaj de cupru, îl înfățișează pe un gladiator secutor, o clasă de luptători puternic înarmați, cunoscuți pentru abilitățile lor în lupta corp la corp împotriva retiariilor, adversari agili echipați cu plasă și trident. Interesant este că figurina îl prezintă pe gladiator ca fiind stângaci – un atribut considerat nefavorabil în cultura romană, dar care ar putea sugera o persoană reală. „Gladiatorii stângaci erau rari și probabil antrenați special pentru a obține un avantaj în luptă,” a explicat Dr. Frances McIntosh, curator de colecții pentru Zidul lui Hadrian și nord-estul Angliei, la English Heritage.
Mânerul a fost descoperit în râul Tyne, lângă orașul roman Corbridge, un important centru roman și bază de aprovizionare, datând din anul 79 e.n. „Să găsim o piesă atât de bine conservată și fascinantă este extraordinar. Acest mâner de cuțit, frumos lucrat, atestă influența culturii populare a gladiatorilor, care a ajuns până la cele mai îndepărtate colțuri ale Imperiului Roman,” a declarat McIntosh într-un comunicat.
Gladiatorii, adesea sclavi sau condamnați, erau luptători antrenați care participau la jocuri publice organizate între 105 î.e.n. și 404 e.n. Aceste spectacole, susținute de elita bogată sau chiar de împărat, demonstraseră opulență și serveau ca divertisment de masă. Deși marginalizați social, gladiatorii de succes câștigau popularitate uriașă, devenind chiar simboluri sexuale. „Gladiatorii aveau fani individuali care îi urmăreau și le ofereau cadouri,” a adăugat McIntosh. Se spune că femeile de rang înalt din Roma sfidau uneori normele sociale pentru a avea relații cu acești luptători. Artefactele tematice legate de gladiatori, inclusiv ceramica decorată, fiole de sticlă și figurine, sunt cunoscute, dar acest mâner de cuțit se remarcă prin măiestria sa și legătura cu frontiera nordică a imperiului.
Figurina gladiatorului secutor de pe mâner îl prezintă musculos, purtând un scut mare și un coif. Acești luptători înfruntau adesea retiarii, a căror lipsă de armură și agerime făceau spectacolul mai palpitant. Jocurile cu gladiatori erau de obicei precedate de vânători de animale și execuții de prizonieri, oferind un program complet de divertisment pentru publicul roman.
Alte artefacte cu tematică gladiatorială descoperite în Anglia, cum ar fi un bol Samian din fortul roman Richborough din Kent, ilustrează amploarea acestui fenomen cultural. Bolul înfățișează un gladiator triumfător, stând deasupra unui adversar învins, reflectând dramatismul acestor lupte.
Cum a ajuns mânerul de cuțit în râul Tyne rămâne un mister. „A căzut din buzunarul cuiva? A fost aruncat intenționat? S-ar putea să nu aflăm niciodată,” a spus McIntosh. English Heritage intenționează să expună artefactul, alături de alte descoperiri din râu, la Corbridge Roman Town, în 2025.