Urmele uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria Europei, descoperite în Vrancea (foto:  Muzeul Vrancei)

Descoperire unică în România! Urmele uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria Europei

📁 Preistorie
Autor: Lucian Bălărie
🗓️ 14 august 2023

Arheologii din Vrancea au identificat o depunere de cenușă vulcanică ca urmare a erupției vulcanului Campi Flegrei din Italia, care a avut loc în urmă cu aproximativ 39.000 de ani.

Situat la aproximativ 20 de kilometri vest de mult mai faimosul Vezuviu, Campi Flegrei este un „supervulcan” care a erupt ultima dată în 1538. Însă erupția care a avut loc în urmă cu aproximativ 39.000 de ani este considerată una dintre cele mai mari din Europa, din ultimii 200.000 de ani.

„Cercetarea arheologică desfășurată în perioada 4-6 august 2023, în punctul Lutărie I, în aria satului Vităneștii de sub Măgură, din comuna Bolotești, județul Vrancea, a permis identificarea unei a doua depuneri de cenușă vulcanică, sub locuirea umană, identificată ca aparținând evenimentului campanian din Italia, la aproximativ 39.000 ani”, precizează Muzeul Vrancei, pe pagina de Facebook a instituției.

Anul trecut, în aceeași zonă arheologii de la Muzeul Vrancei au descoperit cenușă vulcanică provenită de la erupția Masivului Ciomatu (Sf. Ana), care a avut loc în urmă cu 31.800 de ani.

„Este o situație unică în cercetarea arheologică a perioadei paleoliticului din România, când activitatea umană este marcată de două evenimente vulcanice: una cu impact catastrofal la nivel european (campanian) și alta cu impact local (Ciomatu). Anul trecut, pe întreaga deschidere a lutăriei, la adâncimea de aproximativ 4,20 cm., a fost identificată o lentilă de cenușă vulcanică de aproximativ 10 cm. Analiza probelor prelevate a permis identificarea evenimentului vulcanic și cronologia acestuia, datat la 31.800, datorat Masivului Ciomatu (Sf. Ana). Sub lentila de cenușă, la 35 cm., au fost recuperate două piese litice, asociate cu resturi de combustie, cenușă și cărbune. Scurta campanie de anul acesta a avut drept obiectiv eșantionarea întregului profil stratigrafic în vederea stabilirii evoluției paleoclimatului, colectarea de noi probe necesare estimării cronologice a etapei ocupaționale umane și a sedimentelor asociate”, informează Muzeul Vrancei.

Cercetarea se desfășoară în baza unui parteneriat între Universitatea Valahia din Târgoviște (dr. Marian Cosac, dr. George Murătoreanu, drd. Gabriel Șerbănescu), Muzeul Vrancei (drd. Mădălina Stănescu) și Institutul de Speologie Emil Racoviță (dr. Daniel Vereș).