Descoperire arheologică pe Culmea Moigradului jpeg

Descoperire arheologică pe Culmea Moigradului

📁 Dacia antică
🗓️ 13 aprilie 2010

Săpăturile efectuate au arătat că aşezarea era apărată de un şanţ săpat în piatră şi de palisade, iar locuinţele erau pe jumătate săpate în pământ.

„Am găsit cuptoare de ars ceramică şi gropi de alimente, în care dacii ţineau provizii. De asemenea, sunt prezente și gropi menajere şi obiecte de ceramică, pe care le-am transportat la Muzeul Judeţean, spre a fi curăţate şi restaurate. Singurul obiect metalic pe care l-am găsit este un cuţit dacic“, a declarat arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, Csok Zsolt.

Din primele studii, specialiştii consideră că aşezarea era a unui şef de trib dac, populaţia întreţinându-se prin schimbul de obiecte de ceramică cu produse alimentare din alte aşezări dacice din regiune.

În ceea ce priveşte localizarea geografică a aşezării dacice, arheologul Csok Zsolt a precizat că locuinţele se află la aproximativ 2 km de castrul roman de la Porolissum – Moigrad, Culmea Moigradului fiind vis-a-vis de cea a Pomătului, pe care a fost ridicată fortificaţia romană.

Lucrările la situl dacic de la Moigrad vor continua probabil şi anul următor pentru ca vestigiile să fie conservate şi restaurate, iar terenul aferent să fie descărcat de sarcina arheologică.Organizarea acestui sit arheologic a venit la cererea unei companii care exploatează cariera de piatră de la Moigrad.

„Am organizat acest sit, la cererea SC Grandemar SA, care exploatează piatră în cariera din Moigrad. Firma vrea să amenajeze un drum în zonă, iar pentru acest lucru are nevoie ca terenul să fie descărcat de sarcina arheologică. Suntem bucuroşi că, în urma săpăturilor, am descoperit o nouă aşezare dacică“, a mai declarat arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj.

După finalizarea săpăturilor se vor întocmi documentele necesare pentru descărcare de sarcină arheologică, terenul putând fi redat firmei pentru a efectua contrucţiile dorite.