Descoperire arheologică în județul Neamț, unică pentru patrimoniul României
Echipa de arheologi condusă de reputatul profesor universitar și cercetător Marin Cârciumaru, specialist în studierea Paleoliticului, a descoperit la sfârșitul lunii august la Poiana Cireșului, județul Neamț, o statuetă paleolitică cu o vechime de 23.000 de ani, caracterizată de specialiști ca având valoare de unicat la nivelul țării.
Conform responsabilului șantierului arheologic de la Poiana Cireșului, Elena-Cristina Nițu, statueta abstractizată ar urma să poarte denumirea sitului, cel mai probabil Venus de Poiana Cireșului. Materialul din care este realizată statueta nu a fost încă identificat cu exactitate, însă pare a fi un argilit ars superficial, căruia i s-au adăugat alte componente ce au contribuit la greutatea considerabilă a artefactului, precum și la starea de conservare impresionant de bună, fiind vizibile urmele de prelucrare, dovezi foarte rar întâlnite, distruse pe majoritatea exemplarelor similare. Aceasta este prima statuetă stilizată descoperită în sud-estul Europei și, similar majorității celor descoperite în restul continentului, îi lipsește partea superioară, utilizată în vechime în cadrul unor ritualuri, conform dovezilor constând în urme de ardere și de exfoliere, precum și apropierea unei vetre de foc. Echipa de arheologi va continua cercetările, sperând să găsească în interiorul aceluiași sit partea superioară a corpului statuetei.
Artefactul are o valoare cu atât mai mare cu cât majoritatea pieselor similare au fost descoperite în urmă cu aproximativ 30 de ani.
Descoperirea urmează a fi anunțată și revistelor internaționale de specialitate, iar statueta va fi probabil trimisă în străinătate, urmând a fi efectuate cercetări detaliate în laboratoare performante, utilizând băi de ultrasunete sau substanțe speciale, nondestructive.
Coordonatorul echipei, profesorul Cârciumaru, a afirmat faptul că statueta va fi expusă ulterior în cadrul Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, dar doar când se va considera că îi pot fi asigurate condiții de conservare și de securitate optime.
Cercetările din situl Poiana Cireșului sunt coordonate de Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și sprijinite financiar de Asociația Geto-Dacii, fiind implicați atât cercetători, cât și studenți voluntari din cadrul Universității Valahia. În ultimii ani, în cadrul șantierului arheologic s-au descoperit mii de obiecte cu o vechime de peste 20000 de ani, incluzând arme, podoabe, unelte sau rămășițe umane aparținând Omului Gravetian, cel care trăia pe actualul teritoriu românesc, expuse în prezent la Târgoviște.