Dansul fecioresc transilvănean a fost inclus pe lista UNESCO
Statul român a înscris pe lista reprezentativă a patrimoniului imaterial cultural al umanităţii tradiţionalul Joc Fecioresc. Iniţiativa a fost susţinută de către asociaţii culturale, dar şi de către Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial Cultural.
Jocul Fecioresc este practicat în comunităţile din Transilvania, la ocazii festive, la sărbători. Dansul are mai multe variante, în funcţie de zona etnofolclorică:Câmpia Transilvaniei, Valea Someşului, Valea Mureşului, Sudul Transilvaniei, Ţara Năsăudului, Maramureş, Ţara Oaşului, Codru, Bihor, Ţara Zarandului, Banat. Un rol deosebit este atribuit liderului grupului și coordonatorului care antrenează și integrează membrii grupului, în timp ce al doilea lider este selectat pentru abilitățile sale de interpret și conduce dansul. Dansatorii se strâng în grupuri de baieti si barbati, cu vârste cuprinse între 5 – 70 de ani.
Dansul fecioresc este o bună modalitate de interacţiune socială, având în vedere că toţi membri comunităţii sunt invitaţi să ia parte. De asemenea, este o oportunitate pentru tineri să se afirme în cadrul societăţii, tradiţia fiind că acest dans anticipează căsătoria. Jocul Fecioresc este o expresie a identității de gen și a identitatii sociale și locale, precum și un mediu de comunicare interculturală într-o regiune multi-etnică. Jocurile sunt transmise non-formal, prin observare şi practicare la ocazii festive, cât şi formal în cadrul grupurilor de dans organizate.
Sursa: cnr-unesco.ro