Dâmbovița: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi inaugurat, după renovarea cu fonduri europene
La eveniment au fost prezente circa 2.000 de persoane. Printre participanți au fost secretarul general al Guvernului — Sorin Chelmu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița — Adrian Țuțuianu, prefectul de Dâmbovița — Ioan Marinescu, alte oficialități locale, parlamentari, primari din județ, președintele Raionului Ialoveni din Republica Moldova — Anatolie Dimitriu (raion înfrățit cu județul Dâmbovița), academicianul Răzvan Theodorescu, fostul ministru al Culturii — Ionuț Vulpescu, localnici.
''Astăzi, 29 noiembrie 2015, ne aflăm la Potlogi, la curtea domnească renăscută. Palatul Brâncovenesc de la Potlogi reprezintă unul dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură civilă românească medievală deoarece păstrează nealterate înfățișarea și proporțiile inițiale. Planul palatului este expresiv, îmbinând rolul de locuință privată cu cel de reședință domnească somptuoasă. Restaurarea și repunerea în circuitul cultural și turistic al acestui monument a fost și este o prioritate a Consiliului Județean și va constitui, cu siguranță, un reper cultural major la nivel național și european'', a spus președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.
După renovare, Palatul de la Potlogi intră în patrimoniul Complexului Național Muzeal ''Curtea Domnească'' Târgoviște.
Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională și este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârșitului de secol XVII.
''Eu de felul meu sunt un sceptic și când mi se spunea:'știți, se restaurează Potlogii', eu zâmbeam și spuneam:'degeaba, cunosc de 50 de ani acest loc și era ca în povestea lui Manole, se termina câte ceva și iară se începea'. Pentru prima oară scepticismul meu este înfrânt. Ceea ce s-a întâmplat acum la Potlogi este remarcabil'', a declarat academicianul Răzvan Theodorescu.
Contractul de finanțare pentru Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost semnat în aprilie 2011 de premierul de la acea vreme, Emil Boc. Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanțare, de 42, 8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiției au fost reabilitarea, restaurarea și reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum și creșterea numărului de turiști ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.
Ansamblul are o suprafață construită de 3.400 de metri pătrați și o curte de 23.000 de metri pătrați.
Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul se afla într-o stare avansată de degradare, prezenta fisuri pronunțate la nivelul structurii, precum și la nivelul tuturor arcelor la uși și ferestre.
Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori și ale droșcăriei (șopron în care se reparau trăsurile).
Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 și este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poartă monumentală, arcuită. Curtea era împărțită în trei părți:una pentru personalul domnesc, a doua pentru oșteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleșteu artificial, era numai pentru familia domnească. Biserica "Sf. Dumitru" se poate vedea în partea dreaptă a intrării.
După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat și s-a ruinat. În 1915 s-au făcut primele lucrări de restaurare.
sursa:Agerpress