Cum ai fi primit un “Like” la începutul secolului al XX lea? jpeg

Cum ai fi primit un “Like” la începutul secolului al XX-lea?

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 14 aprilie 2021

Muzeul de Etnografie Brașov a explicat pe pagina de socializare a instituției, într-un mod inedit, modul în care un tânăr intra în grațiile unei fete la începutul anilor 1900.

Astăzi ne imaginăm că facem un salt în timp, ne întoarcem la începutul anilor 1900 și realizăm un reportaj radiofonic într-un sat din sud-estul Transilvaniei.
- Ce ocazii avea un tânăr dintr-un sat să ofere un cadou unei fete?
- Dacă era priceput, făcea o furcă de tors sau un prâsnel, adică disc decorat cu motive traforate și pictate sau motive crestate, care se atașa la capătul fusului de tors, ca firul să nu alunece. Dacă era mai puțin priceput, dar îndrăzneț și descurcăreț, căuta un tâmplar iscusit, plătea ceva bani și îi făcea el furca și prâsnelul.
- Ce trebuia să spună sau să facă băiatul când oferea cadourile?
- Mai întâi anunța dinainte vizita la casa fetei, spunându-i în pauza de la școală: “Azi venim și aducem o furcă!” Furcile se ofereau a treia zi după Crăciun, iar prâsnelele, după Lăsata de sec. Acestea din urmă erau dăruite mai discret, mai exact ascunse în papuci, cu ocazia vizitelor scurte, însă și ele anunțate dinainte.
- Cum dădea o fată “Like” tânărului care i-a oferit cadoul?
- Era nevoie de puțină răbdare. Ambele cadouri erau funcționale. Dacă fata folosea furca sau prâsnelul la șezătoarea unde era prezent și băiatul, iar acesta observa și înțelegea mesajul discret, dar vizibil, scrie Muzeul de Etnografie Brașov pe pagina de socializare a instituției.