Cum a ap─ârut temuta tactic─â german─â ┬źBlitzkrieg┬╗ jpeg

Cum a ap─ârut temuta tactic─â german─â ┬źBlitzkrieg┬╗

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Ionel Dancu
­čŚô´ŞĆ 9 septembrie 2010

Strategia care a spulberat Polonia, Olanda, Belgia, Fran┼úa ┼či Rusia ├«n Al Doilea R─âzboi Mondial a fost pus─â la punct de generalul german Heinz Guderian. Tactica cunoscut─â ca ÔÇ×doctrina Blitzkrieg" (r─âzboiul-fulger) presupune vitez─â ┼či cooperare ├«ntre tancuri, infanterie motorizat─â ┼či avia┼úie, al─âturi de un sistem eficient de comunica┼úii.

N─âscut ├«n Kulm, ├«n vestul Prusiei, ├«n 1888, Heinz Guderian a intrat ├«n armat─â la v├órsta de 19 ani, dup─â ce urmase mai multe ┼čcoli militare ├«n 1901-1907. ├Än Primul R─âzboi Mondial a fost ofi┼úer, av├ónd ocazia s─â aib─â o vedere de ansamblu asupra condi┼úiilor de lupt─â. Dup─â r─âzboi a devenit maior ┼či a fost numit supervizor al tacticilor infanteriei motorizate sta┼úionate ├«n Berlin, devenind con┼čtient de puterea lor.

Dup─â ce a adunat ideile unor teoreticieni str─âluci┼úi ├«n materie de strategie militar─â, precum englezul J.F.C. Fuller sau francezul Charles de Gaulle, Guderian a venit cu ideea sus┼úinerii tancurilor de c─âtre infanterie, ┼či nu invers, a┼ča cum era strategia militar─â clasic─â. Aceste idei fuseser─â puse ├«n practic─â, par┼úial, ├«n Primul R─âzboi Mondial, ├«n luptele Germaniei cu Rusia ┼či Marea Britanie.

image

În octombrie 1935, Guderian a fost numit comandantul uneia din cele trei divizii Panzer nou-create, pentru ca în 1938 să fie promovat general.

├Än 1936-1937 a scris renumita lucrare "Achtung! Panzer!", ├«n care a definitivat concep┼úia lui teoretic─â despre rolul tancurilor ┼či a avioanelor ├«n r─âzboi. El pleda pentru sus┼úinerea reciproc─â a avioanelor, a tancurilor ┼či a infanteriei motorizate, plus un rol decisiv al comunica┼úiilor: a ordonat ca fiecare tanc din Germania s─â aib─â echipament radio ┼či vizual pentru o mai rapid─â comunicare.

Forţa pe care Guderian a dat-o Panzerelor germane s-a observat poate cel mai bine în Franţa, atunci când a condus personal atacul din Pădurea Ardeni, ocazie cu care a primit numele de "Heinz cel grăbit".

A comandat apoi Panzerele, în 1941, în Operaţiunea Barbarossa, adică invazia Uniunii Sovietice. După mai multe diferenţe de opinie cu Hitler, a fost demis din funcţiile de conducere.

Guderian a fost prins de americani ├«n 1945 ┼či a murit ├«n 1954, la v├órsta de 66 de ani.

Cum se desf─â┼čura o opera┼úiune-fulger

Dup─â ce a preluat puterea ├«n 1934, Adolf Hitler a ignorant constr├óngerile militare impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles, a organizat for┼úe armate terestre ┼či aeriene ┼či dup─â ce a aflat de ideile lui Guderian ┼či a v─âzut c├óteva exerci┼úii ├«n acest sens, a spus c─â "asta vreau".

Germanii alegeau un punct central al ap─âr─ârii inamice, asupra c─âruia mobilizau toate for┼úele: terestre, mecanizate, aeriene, pentru a crea o bre┼č─â. Odat─â realizat acest lucru, comandan┼úii le spuneau subalternilor ce vor de la ei, iar ace┼čtia erau liberi s─â aleag─â ce metod─â vor. Aceast─â metod─â de comand─â era mult mai rapid─â dec├ót a adversarilor, care se regrupau mai lent.

Germanii atacau centrele de comunica┼úii pentru a instaura haosul decizional ├«n tab─âra adversarilor ┼či apoi atacau ÔÇ×periferiile" armatei inamice. Urma infanteria, care distrugea ultimele centre de rezisten┼ú─â.

Punctele slabe ale Blitzkrieg-ului erau terenul accidentat, montan sau ├«mp─âdurit, noroiul ┼či z─âpada, care ├«mpiedicau tancurile germane s─â ├«nainteze la vitez─â maxim─â.

Invenţia unui ziarist?

P─ârerile istoricilor sunt ├«mp─âr┼úite. De┼či majoritatea cred ├«n Blietzkrieg, mul┼úi spun c─â el nu este inven┼úia germanilor, ci a fost preluat din experien┼úele militare anterioare. ├Än sprijinul acestor afirma┼úii st─â faptul c─â armata german─â nu a folosit ├«n niciun document militar numnele de "Blitzkrieg".

Dar de unde a apărut cuvântul? În septembrie 1939, la invazia Poloniei, un reporter al Times a folosit, se pare, termenul pentru a descrie atacul Germaniei.