Crucile uitate ale cimitirului Bisericii Manea Brutaru din București
Mai multe fragmente de cruci au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice recente desfășurate în exteriorul Bisericii Manea Brutaru din București.
Simbolistica crucilor de mormânt poate varia în funcție de contextul cultural, religios și istoric. În general, crucea este un simbol puternic asociat cu creștinismul și moartea. Ea reprezintă moartea și învierea lui Iisus Hristos și este un simbol al speranței și a credinței creștine în viața veșnică. Crucea de pe mormânt poate fi o expresie a respectului și a onoarei aduse persoanei decedate. Aceasta indică locul de odihnă finală și arată că persoana este îngropată cu cinste și cu grijă. Crucea servește și ca mijloc de identificare a locului de înmormântare. Ea poate conține informații despre persoana decedată, cum ar fi numele, data nașterii și data decesului, notează, pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche, Diana Sonu, muzeograf în cadrul Biroului Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București.
În timpul săpăturilor arheologice recente desfășurate în exteriorul Bisericii Manea Brutaru au fost descoperite mai multe fragmente de cruci. Acestea au marcat mormintele din cimitirul care a deservit prima biserică distrusă de incendiu. Ele au fost sparte și introduse ca umplutură pe lângă fundație în momentul construirii noii biserici.
Pe unele fragmente se pot identifica diverse litere, pecetea IC XC NI KA (Isus Cristos biruiește) sau numele Constantin. Unele prezintă motive tradiționale românești precum bradul, simbol al vieții și al tinereții veșnice, sau colții lupului care semnifică efectul distrugător al timpului. Mai mult, câteva fragmente prezintă și pigmenți de roșu și albastru cobalt, dovadă că o parte din cruci au fost pictate.
Desene sau picturi de epocă cu cimitirul Bisericii Manea Brutaru nu se păstrează, dar în cea de-a doua imagine se poate vedea reprezentat cimitirul medieval din jurul Bisericii Bucur (foto sus).