Constanța, o imensă necropolă: Misterul frumoaselor tomitane îngropate în urmă cu aproape 2.000 de ani
Zece morminte din necropola fostei cetăți Tomis sunt cercetate de arheologi, care au descoperit vestigii importante, dar și detalii despre ritualurile funerare practicate în secolele II și III în cel mai vechi oraș din România. Între acestea, două tinere femei înhumate cu bijuterii și parfumuri.
Tomis, cetatea enigmatică de la malul mării, de care se leagă legenda argonauților și loc de odihnă pentru Ovidius, cel mai cunoscut poet al Antichității, și-a mai dezvăluit un secret.
Zilele acestea, muncitorii care lucrează în curtea Spitalului de Boli Infecțioase pentru amplasarea unui spital modular au descoperit o parte din vasta necropolă a vechii cetăți Tomis și au chemat arheologii. Inițial, au fost găsite opt morminte, însă după venirea specialiștilor au mai fost scoase la lumină încă două. Arheologii sunt impresionați și încântați.
„Necropola cetății Tomis se întindea în afara zidurilor, de-a lungul drumurilor. Era foarte vastă, se știe că întreaga zonă unde s-a făcut această descoperire este una arheologică. Mormintele sunt din secolele II, III, după Hristos. Cercetarea antropologică ne va spune mai multe”, a declarat Aurel Mototolea, directorul Muzeului Național de Istorie Arheologie Constanța.
În interiorul mormintelor, pe lângă rămășițele umane, s-au găsit mărgele de sticlă și vase din sticlă, dar și ceramice. Totul le spune ceva arheologilor despre cum trăiau și ce obiceiuri aveau locuitorii vechii cetăți.
„La acel moment, Tomisul era sub ocupație romană. Am găsit atât morminte de incinerație, cât și de înhumare, ceea ce ne arată că cele două ritualuri de înmormântare mergeau la acel moment în paralel, până când, treptat, s-a renunțat la incinerarea defuncților”, a declarat pentru „Adevărul” arheologul Ștefan Georgescu, cel care conduce lucrările arheologice de pe șantierul din curtea Spitalului de Boli Infecțioase.
Misterul frumoaselor tomitane
De departe, cele mai interesante morminte sunt cele în care au fost înhumate două femei, alături de mormântul a două fetițe, care probabil aveau vârsta aproximativ de trei ani, la momentul când au murit.
De-a dreptul fascinant este faptul că tinerele tomitane au fost înhumate cu podoabe, mărgele din sticlă colorată, un cercel, o fibulă, aveau la căpătâi cănuțe din ceramică în care se ținea tămâia pentru ritualul funerar, un opaiț, dar și vase din sticlă colorată, semn că erau tinere, frumoase și cochete.
Cel mai probabil, făceau parte din clasa socială de mijloc spre bogată a vechii cetăți. Vârsta lor, dar și circumstanțele în care și-au găsit sfârșitul vor fi stabilite de antropologi ulterior.
„Vasele din sticlă noi le numim ungumentarium. În acestea se țineau parfumul, pomezile uleiurile aromate. Până acum, am descoperit patru astfel de vase din sticlă și mai multe cănuțe ”, spune Ștefan Georgescu.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro