Zonele prin care au intrat trupele ruse în Ucraina jpeg

Consiliul Federației Ruse i-a acordat lui Vladimir Putin dreptul de a folosi armata în afara teritoriului rus, pe fondul conflictelor din Donbas

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 februarie 2022

Votul pe această temă a avut loc marți seara, în ședința Camerei Superioare a Federației Ruse, în urma apelului președintelui rus Vladimir Putin către Consiliul Federației, de a-i oferi acordul pentru utilizarea Forțelor Armate în afara Rusia. Decizia a fost luată în unanimitate, relatează adevarul.ro.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Nikolai Pankov, a declarat în cadrul întâlnirii că acest lucru se datorează faptului că situația din Donbas escaladează și Rusia ar trebui să ia locuitorii sub protecția sa.

Președintele Camerei, Valentina Matviyenko, a confirmat că această decizie ar trebui să contribuie la evitarea războiului în regiune.

„Adoptarea de astăzi de către Consiliul Federației a hotărârii privind consimțământul pentru utilizarea Forțelor Armate are ca scop instaurarea păcii în Donbas. Are ca scop stoparea acestui sângeros război civil, pentru a preveni continuarea bombardării satelor pașnice, a civililor, pentru a crea condiții normale pentru viața oamenilor și pentru a asigura securitatea”, a spus Matviyenko, la ședința Consiliului Federației.

Anterior, pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk. Părțile au semnat un acord de „prietenie, cooperare și asistență reciprocă”. Duma de Stat și Consiliul Federației au ratificat tratatele pe 22 februarie.