CONAC1 jpg

Conacul de la Colțești, vechi de 200 de ani, restaurat cu bani din PNRR

📁 Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 29 martie 2023

Prin proiectul de restaurare a Cetății nobiliare de la Colțești, județul Alba, va fi pus în valoare și transformat în punct de informare turistică și un vechi conac din sat ce datează din anul 1836.

Primăria comunei Rimetea a depus la APM Alba cerereea de solicitare privind emiterea acordului de mediu în vedere derulării proiectului. Investiția totală pe cele trei componente, între care se află și cetatea, respectiv ameneajrea drumului de acces, depășește 12 milioane de lei bani alocați prin PNRR.

Conacul Thoroczkay - Rudnyanszky se află în centrul satului, vis-a-vis de biserica reformată, pe strada Mare. Clădirea nu este monument istoric dar se află în zona de protecţie a rezervaţiei de arhitectură și urbanism Rimetea Turism, rezervație înscrisă în Lista Monumentelor Istorice în 2015. Ansamblul este compus de fapt din două clădiri mai importante, independente, aşezate pe o parcelă de formă neregulată, delimitată pe două laturi de străzi.

Clădirea principală, conacul de stil neoclasicist, denumit după numele de familie ale proprietarilor, se recomandă a fi protejată ca monument istoric. Conacul a fost construit de Sándor Thoroczkay în 1836. Din această perioadă datează anexa gospodărească din faţa laturii principale a conacului şi grădina din spatele clădirii.

„Importanța conacului în afară de valorile sale arhitecturale constă şi în faptul că a servit drept casă de rezidență pentru ramura nobiliară a familiei Thoroczkay, satul fiind centrul domeniilor sale nobiliare. În ciuda faptului că, conacul se află într o zonă turistică importantă, este puțin vizitat de turişti, iar pentru literatura de specialitate, datorită lipsei datelor arhivistice, este aproape necunoscut.

Lipsa de interes se datorează şi faptului că după naţionalizarea imobilului, acesta a adăpostit diferite instituții, iar amenajarea interioară a fost radical transformată. ”Din cauza lipsei documentelor istorice etapele de construcţie ale conacului pot fi reconstituite doar pe baza tăbliței de comemorare deasupra intrării principale şi prin analiză stilistică, respectiv urmele de refaceri şi lărgiri. În reconstituirea istoricului conacului ne ajută şi fotografiile făcute la începutul secolului trecut”, se precizează în documentație.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus: Conacul de la Colțești (© kastelyerdelyben.ro)