Comoara ascunsă în arătură  Cum a descoperit un român exact 200 de monede cu valoare istorică inestimabilă jpeg

Comoara ascunsă în arătură. Cum a descoperit un român exact 200 de monede cu valoare istorică inestimabilă

­čôü Antichitate
Autor: Redactia Adevarul

Un pasionat c─âut─âtor de vestigii istorice a g─âsit ├«n comuna Ruginoasa, din Neam┼ú, 200 de monede imprimate cu efigii ale unor ├«mp─âra┼úi romani celebri. Pe un c├ómp proasp─ât arat ├«n aceast─â toamn─â din comuna Ruginoasa (Neam┼ú), b─ârbatul a g─âsit fix 200 de monede romane din argint, bine conservate, resturi de ceramic─â ┼či un fragment dintr-o podoab─â. 

Marius Ioan Irimia (34 de ani), un silvicultor din Piatra Neam┼ú pasionat de cercetarea m─âruntaielor p─âm├óntului cu ajutorul detectorului de metale a f─âcut o descoperire istoric─â important─â s├ómb─ât─â, 5 decembrie, ├«n ajunul s─ârb─âtorii de Sf├óntul Nicolae. 

Pe un c├ómp proasp─ât arat ├«n aceast─â toamn─â din comuna Ruginoasa (Neam┼ú), b─ârbatul a g─âsit fix 200 de monede romane din argint, bine conservate, resturi de ceramic─â ┼či un fragment dintr-o podoab─â.  

ÔÇ×Descoperirea este foarte important─â din punct de vedere istoric, este vorba de vestigii care dateaz─â din secolele I-III d.H. Speciali┼čtii de la Complexul Muzeal Jude┼úean Neam┼ú le vor expertiza ┼či le vor stabili valoarea. Monedele sunt bine conservate, foarte pu┼úin oxidateÔÇť, a precizat Rocsana Josanu, ┼čefa Direc┼úiei pentru Cultur─â, Culte ┼či Patrominiu Neam┼ú, institu┼úie unde comoara a fost predat─â dup─â ce Marius Irimia s-a prezentat cu monedele la prim─âria comunei Ruginoasa. 

image

Nem┼úeanul spune c─â cele 200 de monede prezint─â efigii ale ├«mp─âra┼úilor Nero, Galba, Titus Vitelius, Traian, Marcus Aurelius ┼či Septimiu Severus. B─ârbatul a dezv─âluit c─â a g─âsit elementele de tezaur cu oarece u┼čurin┼ú─â, chiar dac─â s-a ajutat de detectorul de metale.

ÔÇ×Lumea are impresia c─â detectoarele ne ajut─â foarte mult, dar ele nu bat foarte ad├ónc. Dac─â sunt mai jos de 30-35 de centimetri ├«n sol, detectorul nu le vede. Ele sunt mici, de dimensiunea unei monede de 10 bani, cu un diametru de 18 mm, ┼či sunt pozi┼úionate ├«n plan vertical, sau pe muchie cum se spune, dup─â cum au fost prinseÔÇť, a declarat Marius Irimia. Dup─â expertizarea monedelor, t├ón─ârul urmeaz─â s─â primeasc─â din partea statului o recompens─â ├«ntre 30 ┼či 45% din valoarea descoperirii.

Continuarea articolului pe Adev─ârul.ro