Comoara ascunsă în arătură  Cum a descoperit un român exact 200 de monede cu valoare istorică inestimabilă jpeg

Comoara ascunsă în arătură. Cum a descoperit un român exact 200 de monede cu valoare istorică inestimabilă

📁 Antichitate
Autor: Redactia Adevarul
🗓️ 8 decembrie 2015

Un pasionat căutător de vestigii istorice a găsit în comuna Ruginoasa, din Neamţ, 200 de monede imprimate cu efigii ale unor împăraţi romani celebri. Pe un câmp proaspăt arat în această toamnă din comuna Ruginoasa (Neamţ), bărbatul a găsit fix 200 de monede romane din argint, bine conservate, resturi de ceramică şi un fragment dintr-o podoabă. 

Marius Ioan Irimia (34 de ani), un silvicultor din Piatra Neamţ pasionat de cercetarea măruntaielor pământului cu ajutorul detectorului de metale a făcut o descoperire istorică importantă sâmbătă, 5 decembrie, în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae. 

Pe un câmp proaspăt arat în această toamnă din comuna Ruginoasa (Neamţ), bărbatul a găsit fix 200 de monede romane din argint, bine conservate, resturi de ceramică şi un fragment dintr-o podoabă.  

„Descoperirea este foarte importantă din punct de vedere istoric, este vorba de vestigii care datează din secolele I-III d.H. Specialiştii de la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ le vor expertiza şi le vor stabili valoarea. Monedele sunt bine conservate, foarte puţin oxidate“, a precizat Rocsana Josanu, şefa Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrominiu Neamţ, instituţie unde comoara a fost predată după ce Marius Irimia s-a prezentat cu monedele la primăria comunei Ruginoasa. 

image

Nemţeanul spune că cele 200 de monede prezintă efigii ale împăraţilor Nero, Galba, Titus Vitelius, Traian, Marcus Aurelius şi Septimiu Severus. Bărbatul a dezvăluit că a găsit elementele de tezaur cu oarece uşurinţă, chiar dacă s-a ajutat de detectorul de metale.

„Lumea are impresia că detectoarele ne ajută foarte mult, dar ele nu bat foarte adânc. Dacă sunt mai jos de 30-35 de centimetri în sol, detectorul nu le vede. Ele sunt mici, de dimensiunea unei monede de 10 bani, cu un diametru de 18 mm, şi sunt poziţionate în plan vertical, sau pe muchie cum se spune, după cum au fost prinse“, a declarat Marius Irimia. După expertizarea monedelor, tânărul urmează să primească din partea statului o recompensă între 30 şi 45% din valoarea descoperirii.

Continuarea articolului pe Adevărul.ro