Coiful celtic din Ciumeşti
Coiful celtic din Ciumeşti este una dintre cele mai importante descoperiri din judeţul Satu Mare si una dintre cele mai spectaculoase descopriri din lumea celţilor.
In anul 1960 în timpul unor săpături pentru construirea unor grajduri, un localnic descoperă întâmplător, un coif din fier încoronat cu un şoim, o cămaşă de zale din fier, cnemide, fibule din bronz, un inel, două brăţări şi câteva vase din lut. Descoperirea a fost una extrem de importantă, mormântul şi coiful fiind unice în lume. Mormântul a primit denumirea de “mormântul cu coif de la Ciumeşti”.
Coiful a fost adus la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti unde se află şi astăzi.
Coiful datează din secolul IV I.Hr. şi este lucrat cu o atenţie deosebită pentru detalii. Acesta are apărători pentru ceafă şi pentru obraz, iar pe creştetul coifului sunt atasate picioarele unui şoim ce are prinse în balamale aripile pentru ca acestea să se poata mişca în timpul deplasării.
Multe izvoare istorice antice descriu astfel de coifuri cu păsări sau animale care erau purtate de căpeteniile celţilor. La Gundestrup în Danemarca se gasesec chiar şi reprezentaţii iconografice a unor astfel de coifuri, însă descoperirile arheologice au fost prea puţine.
Ulterior s-au descoperit în Ciumeşti un total de 35 de morminte celtice, dintre care 29 de incineraţie şi 6 de înhumaţie. Celţii îşi incinerau defuncţii, după care le îngropau rămăşiţele alături de vase funerare, obiecte personale din bronz sau fier.
"Indiscutabil, cel mai senzațional artefact din întreaga lume a celților este coiful de la Ciumești, unic în lume. El a aparținut unei căpetenii celte, un om foarte înalt. Aceste coifuri sunt văzute pe câteva vase celtice descoperite în Bulgaria, Germania, Danemarca, dar sunt doar reprezentări grafice. Un coif adevărat este cel descoperit la Ciumești, în anul 1960, absolut întâmplător când se săpa o fundație pentru grajdurile CAP-ului de atunci. În zonă s-au găsit mai multe morminte de inhumație și de incinerație. Ce este interesant este că artefactele găsite aparțin mai multor culturi.
Cnemidele, apărătoarele gambelor sunt de bronz, sunt de origine grecească, un fapt care întărește ideea că celții au servit în secolul III înaintea erei noastre drept mercenari pentru regii din Asia Mică. Probabil că și acest războinic de la Ciumești cu acest coif păstrat miraculos aproape intact a fost unul dintre căpeteniile mercenarilor care cutreierau la vremea aceea în Europa", a declarat pentru Agerpres directorul Centrului de Creație Satu Mare, Felician Pop, autor al "Istoriei secrete a Sătmarului" .
Unii cercetători sunt de părere că celţii aveau un rol deosebit de important în zona de vest a ţării, existând posibilitatea ca de aici să se fi angajat ca mercenari pentru diverse armate, însă dovezile nu sunt încă concludente în acest sens.
Tot pentru Agerpres, Felician Pop a declarat că "descoperirile din județul Satu Mare în ce privește civilizația celților sunt spectaculoase și fiecare an aduce noi și noi dovezi ale unei puternice civilizații celtice pe meleagurile județului. Cimitirul de înhumație de la Petrești este unul din cele mai mari cimitire celtice descoperite vreodată și probabil o cercetare mai atentă și sistematică ar putea scoate la iveală rolul și importanța acestei civilizații. Știm foarte bine că Burebista în anii '80 î. Hr. s-a luptat aici cu celții, boii, tauriscii și a întins regatul dacilor până în Germania de astăzi. Coiful este un artefact unic, el este un simbol al județului, al luptei, al eroismului care ni s-a transmis prin veacuri.”