Codex vechi de peste 1500 de ani realizat pe bază de plante şi urină jpeg

Codex vechi de peste 1500 de ani realizat pe bază de plante şi urină

📁 Documente istorice
Autor: Redacția
🗓️ 11 iulie 2016

În spatele unuia dintre cele mai vechi manuscrise ale Noului Testament care s-au mai păstrat, stă un amestec de urină şi buruieni, conform unor analize care au avut drept scop restaurarea artefactului. Codex Purpureus Rossanensis face parte din registrul UNESCO.

Multă vreme, cercetătorii s-au întrebat de unde acest manuscris vechi de peste 1500 de ani, cunoscut drept Codex Purpureus Rossanensis şi-a obţinut culoarea purpurie. Iniţial s-a crezut că purpuriul tyrian folosit la vopsirea foilor de pergament s-a obţinut de la melcii de mare. Dar după mai multe analize, s-a constatat că misteriosul purpuriu a rezultat dintr-un amestec din planta roccela tinctoria şi urină fermentată, singurul amoniac existent atunci.

adsd jpg jpeg

Codex Purpureus Rossanensis a fost găsit în anul 1879, în catedrala din Rossano, din sudul Italiei. Manuscrisul incomplet spune povestea lui Iisus, conform evangheliilor după Matei şi Marcu. Acesta a fost scris pe teritoriul Siriei, între sec. V-VI, şi este compus din 188 de foi de pergament, realizate cu miniaturi fine greceşti. Textul este scris cu cerneală aurie şi argintie.