CNN: Rusia îşi schimbă strategia în războiul din Ucraina jpeg

CNN: Rusia îşi schimbă strategia în războiul din Ucraina

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 7 aprilie 2022

Războiul din Ucraina a fost mult prea costisitor pentru Rusia şi nu a avut succesul la care se aşteptau liderii ruşi. Experţii susţin că Moscova îşi schimbă abordarea militară şi că soldaţii vor încerca să preia controlul asupra Donbasului. Astfel, oraşul Sloviansk, care se află la 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă important în următoarea perioadă.

Mai mulţi oficiali americani susţin că Vladimir Putin îşi va îndrepta atenţia şi spre alte regiuni din estul Ucrainei, până la începutul lunii mai. 

„Eforturile forţelor ruse care avansează de la Izium pentru a cuceri Sloviansk vor fi probabil următoarea bătălie esenţială a războiului din Ucraina”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington DC, în raportul său de săptămâna aceasta despre conflictul din Ucraina. 

ISW se aşteaptă ca ruşii să înceapă operaţiuni ofensive spre Sloviansk dinspre Izium, în zilele următoare. 

„Merg spre sud, spre Kamianka, deoarece este drumul către oraşul Sloviansk”, a spus Max Strelnik, deputat în consiliul oraşului Izium, la sfârşitul săptămânii trecute, despre planurile trupelor ruse.   

„Avem interceptări radio ale discuţiilor lor; sarcina lor este să captureze regiunea Doneţk dinspre nord”, a adăugat el.   

Vadim Denisenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a spus miercuri că direcţiile cheie unde se vor desfăşura lupte sunt Sloviansk şi Barvinkove din regiunea Harkov.

Importanţa oraşului Sloviansk 

Oraşul Sloviansk are mai mult de 100.000 de locuitori, iar în prezent aceştia sunt îndemnaţi să evacueze oraşul, în timp ce forţele ucrainene se pregătesc să lupte împotriva ruşilor. Sloviansk este important pentru Ucraina, deoarece, în cazul în care ar fi cucerit, forţele ucrainene ar putea rămâne blocate în regiune. 

Dacă armata Ucrainei reuşeşte să opună rezistenţă, Rusia nu va putea controla regiunile Lugansk şi Doneţk. Acest oraş a fost important şi în războiul din regiunea Donbas, în 2014 şi pentru o scurtă perioadă a fost deţinut de separatiştii pro-ruşi, dar aceştia au fost respinşi în luna iulie a aceluiaşi an, scrie CNN.

Sloviansk este înconjurat pe trei laturi de oraşe controlate de ruşi - Izium la nord, Lugansk la est şi Doneţk la sud - dar se află mai la vest, blocând căile Rusiei spre teritoriul ucrainean. „Forţele ruse probabil intenţionează să blocheze forţele ucrainene din estul Ucrainei şi vor trebui să cucrească Sloviansk pentru a face acest lucru”, a spus ISW. 

Dacă oraşul ar fi controlat de Moscova, aceasta ar putea să-şi unească trupele cu cele care luptă în Rubijne, la nord-est de Sloviansk, sau de a le muta spre sud, spre Horlivka şi Doneţk.

Rusia a eşuat în primele săptămâni ale războiului  

În primele şase săptămâni ale războiului, Rusia a eşuat deoarece nu a putut cucerii oraşe dinspre vest, precum Kievul. Astfel, Moscova şi-a îndreptat atenţia din nou spre Donbas. În acest context, o nouă înfrângere a Rusiei în faţa rezistenţei ucrainene ar putea pune în pericol chiar şi noua strategie a Moscovei în est.   

„Dacă forţele ruse nu pot cuceri Sloviansk, este puţin probabil ca atacurile frontale ale Rusiei în Donbas să străpungă apărarea ucraineană, iar campania Rusiei de cucerire a întregii regiuni Lugansk şi Doneţk probabil că va eşua”, arată ISW, relatează Digi24