Cneazul Rostislav, asasinat cu o otravă ascunsă sub unghie jpeg

Cneazul Rostislav, asasinat cu o otravă ascunsă sub unghie

📁 Istoria Bizanțului
Autor: Vasile Mărculeț
🗓️ 4 februarie 2011

Regiunile de pe tarmul de rasarit al Marii Azov, din zona Strâmtorii Kerci, au constituit, împreuna cu stapânirile din Crimeea, o zona de interes deosebit pentru Imperiul Bizantin. Importanta lor geopolitica, strategica si economica le-a impus permanent între prioritatile politicii externe a Constantinopolului.Interesele bizantine se ciocneau aici cu cele ale lumii ruse. Nu în putine cazuri raporturile bizantino-ruse au degenerat în confruntari violente, sau disputele dintre cele doua parti au fost transate prin metode condamnabile. Un asemenea moment s-a consumat în a doua jumatate a secolului al XI-lea.

Adevarul bizantinilor

În prima parte a secolului al XI-lea, în zona Strâmtorii Kerci s-a constituit un mic cnezat cu centrul la Tmutorokan, în frunte cu cnezi din familia marilor cnezi de Kiev. În timpul luptelor interne ce au urmat mortii marelui cneaz de Kiev, Iaroslav I (1054), la Tmutorokan s-a instalat Rostislav Vladimirovici, nepotul lui Iaroslav I (1064).

Conform Cronicii lui Nestor, noul cneaz de Tmutorokan s-a aratat de la început un adversar al bizantinilor din Crimeea si de la Marea Azov. Masurile, foarte probabil unele de forta, ale lui Rostislav împotriva bizantinilor-Cronica lui Nestor relateaza ca "grecii aveau teama de el"-ce amenintau însasi interesele imperiului în regiune, au pus în fata Constantinopolului problema anihilarii sale.

Relatare din "Cronica lui Nestor"

Cum de o interventie militara bizantina la Tmutorokan nu putea fi vorba, Imperiul Bizantin parcurgând si acum o grava criza interna, survenita dupa moartea împaratului Vasile II Macedoneanul (976-1025), autoritatile constantinopolitane au facut apel la serviciile abilei lor diplomatii, care a pus la cale asasinarea cneazului rus (1066).

Modul în care s-a produs atentatul si implicarea curtii bizantine în organizarea sa îsi gasesc prezentarea în Cronica lui Nestor. "Grecii având teama de el, - relateaza cronica rusa - îi trimisera cu viclenie un kotopan. Acesta se duse sa dea de Rostislav, îi câstiga încrederea si Rostislav îl trata cu cinste. Într-una din zile, pe când Rostislav bea cu drujina sa, kotopanul îi zise: . Celalalt îi zise:  ”Bau deci jumatate din cupa si dete cealalta jumatate sa o bea principele, dupa ce si-a bagat degetul în cupa - el avea subt unghie o otrava ucigatoare - apoi o dete principelui, fixând moartea acestuia dupa opt zile. Dupa ce principele a baut, kotopanul pleca la Korsun (Cherson, n.n.) si vesti ca în cutare zi Rostislav avea sa moara: ceea ce s-a si întâmplat".Dincolo de unele detalii literare, chiar fanteziste, ale relatarii, Cronica lui Nestor atribuie, fara nici un dubiu, autoritatilor bizantine responsabilitatea, atât a organizarii, cât si a ducerii la îndeplinire a asasinatului, caruia i-a cazut victima cneazul Rostislav. Caci cine a fost acest kotopan trimis de greci, pe care cronica rusa îl face direct responsabil de asasinarea cneazului de Tmutorokan? Titlul sau, fara îndoiala, o forma corupta a termenului grecesc "katepano (ęáôĺđáíů)", îl arata a fi guvernatorul unei unitati administrativ-teritoriale bizantine, respectiv al unei theme. Care a fost aceasta? Raspunsul îl gasim în informatiile transmise de aceeasi Cronica a lui Nestor, care, asa cum am vazut, afirma ca dupa ducerea la îndeplinire a asasinatului, "kotopanul pleca la Korsun. Aceasta informatie ne permite identificarea themei bizantine, al carei katepan l-a asasinat pe cneazul Rostislav cu cea a Chersonului din Crimeea. În concluzie, hotarâta la Constantinopol de autoritatile centrale ale imperiului, actiunea de suprimare a cneazului rus de Tmutorokan, Rostislav Vladimirovici în anul 1066, a fost dusa la îndeplinire de autoritatile bizantine locale din Crimeea.

Un asasinat cu urmari neprevazute

Asasinarea cneazului de Tmutorokan nu a fost, se pare, în masura sa asigure linistea posesiunilor bizantine din Crimeea. Dimpotriva, asasinatul pus la cale de imperiu avea sa contribuie decisiv la deteriorarea grava a situatiei acestora, datorita izbucnirii unor puternice tensiuni si conflicte interne. Astfel, relateaza Cronica lui Nestori, aflând de asasinarea lui Rostislav, "locuitorii din Korsun omorâra cu pietre pe acest kotopan".

Desi excesiv de sumare, informatiile transmise de cronica rusa ne permit, totusi, conturarea unei imagini aproximative asupra situatiei de la Cherson, determinate de asasinarea cneazului rus. Acestea fac posibila concluzia ca, foarte probabil, uciderea lui Rostislav a atras dupa sine o puternica miscare a populatiei din Cherson, în cursul careia ar fi fost ucis si katepanul themei omonime, responsabil de moartea cneazului rus.