Clădirile-monument ale Brăilei au fost acoperite cu graffiti
Desenele acoperă statuia lui Nicolae Bălcescu, a lui Nae Ionescu şi clădiri de patrimoniu din Centrul Vechi. Dacă unii consideră graffiti o formă de exprimare sau refularea unor sentimente, alţii consideră că este vorba de „lipsa celor şapte ani de-acasă".
Inaugurat cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la ctitorirea celui mai vechi liceu din Brăila, bustul lui Nicolae Bălcescu, de pe B-dul Cuza, a ajuns, de ceva vreme, obiect de batjocură.
Indivizi certaţi cu bunul simţ au imprimat pe soclul monumentului „Mickey Mouse" negri, iar acest lucru a atras oprobiul sutelor de foşti elevi ai Colegiului „Nicolae Bălcescu", dar şi al brăilenilor de rând. Nimeni n-a făcut, însă, nimic, ca să cureţe monumentul.
Statuia lui Nicolae Bălcescu vandalizată
„Adevărat flagel"
Aceleaşi însemne se află şi pe bustul filosofului Nae Ionescu, în Piaţa Poligon.
„Graffiti sunt expresia unei infirmităţi vandalice, cu resorturi în incultură, privaţiuni, violenţă juvenilă de compătimit. Periculos este faptul că se manifestă la umbra indolenţei condamnabile a maturităţii-spectatoare şi pasive-vinovată de apariţia şi proliferarea acestui adevărat flagel. Înainte de a condamna efectul, totuşi, maturitatea şi autoritatea înţelepciunii trebuie să se manifeste şi să ia atitudine, dar nu cu bâta", a spus ing. Ioan Robitu, unul dintre brăilenii care dezaprobă fenomenul.
Nici blocurile din cartiere nu au fost iertate
Desenele sunt împrăştiate pe cea mai mare arteră a Brăilei, Calea Călăraşilor, în Centrul Vechi şi pe fosta stradă Regală. Fostul Hotel „Atena" de la jum. sec. XIX, Oficiul de Cadastru, Teatrul „Maria Filotti", sediul PSD, farmaciile de pe Regală, staţiile de autobuz; toate poartă, mai mult sau mai puţin evidente, desene graffiti.
Nu mai este vorba de „spatele blocurilor", ci de clădiri situate „în buricul târgului".
„Când un monument este vandalizat, este vorba de lipsă de civilizaţie. Dar, ca să educăm copiii, ar trebui ca, mai înainte, să educăm părinţii", a precizat Ion Ivan, preşedintele Asociaţiei Filatelice „Dunărea" Brăila.„Modalitate de comunicare"
Marian Taifas, psihologul Poliţiei Brăila
„Graffiti e o metodă neînţeleasă de comunicare. E modul lor de a cere să fie băgaţi în seamă. Cândva, se făceau însemnări pe caietele de clasă, acum se iese în spaţiul public. Tinerii comunică prin mess, iar graffiti e un mod asemănător, denaturat, de a comunica. Mai este şi un mod de a-şi reprima frustrările. Ar putea fi chiar o formă de artă, dar nu pe monumente şi clădiri", a precizat Marian Taifas, psihologul IPJ Brăila.