Cl─âdirile monument ale Br─âilei au fost acoperite cu graffiti jpeg

Cl─âdirile-monument ale Br─âilei au fost acoperite cu graffiti

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Marian Gheorghe

Desenele acoper─â statuia lui Nicolae B─âlcescu, a lui Nae Ionescu ┼či cl─âdiri de patrimoniu din Centrul Vechi. Dac─â unii consider─â graffiti o form─â de exprimare sau refularea unor sentimente, al┼úii consider─â c─â este vorba de ÔÇ×lipsa celor ┼čapte ani de-acas─â".

Inaugurat cu prilejul s─ârb─âtoririi a 100 de ani de la ctitorirea celui mai vechi liceu din Br─âila, bustul lui Nicolae B─âlcescu, de pe B-dul Cuza, a ajuns, de ceva vreme, obiect de batjocur─â.

image

Indivizi certa┼úi cu bunul sim┼ú au imprimat pe soclul monumentului ÔÇ×Mickey Mouse" negri, iar acest lucru a atras oprobiul sutelor de fo┼čti elevi ai Colegiului ÔÇ×Nicolae B─âlcescu", dar ┼či al br─âilenilor de r├ónd. Nimeni n-a f─âcut, ├«ns─â, nimic, ca s─â cure┼úe monumentul.

Statuia lui Nicolae B─âlcescu vandalizat─â

image

ÔÇ×Adev─ârat flagel"

Acelea┼či ├«nsemne se afl─â ┼či pe bustul filosofului Nae Ionescu, ├«n Pia┼úa Poligon.

image

ÔÇ×Graffiti sunt expresia unei infirmit─â┼úi vandalice, cu resorturi ├«n incultur─â, priva┼úiuni, violen┼ú─â juvenil─â de comp─âtimit. Periculos este faptul c─â se manifest─â la umbra indolen┼úei condamnabile a maturit─â┼úii-spectatoare ┼či pasive-vinovat─â de apari┼úia ┼či proliferarea acestui adev─ârat flagel. ├Änainte de a condamna efectul, totu┼či, maturitatea ┼či autoritatea ├«n┼úelepciunii trebuie s─â se manifeste ┼či s─â ia atitudine, dar nu cu b├óta", a spus ing. Ioan Robitu, unul dintre br─âilenii care dezaprob─â fenomenul.

Nici blocurile din cartiere nu au fost iertate

image

Desenele sunt ├«mpr─â┼čtiate pe cea mai mare arter─â a Br─âilei, Calea C─âl─âra┼čilor, ├«n Centrul Vechi ┼či pe fosta strad─â Regal─â. Fostul Hotel ÔÇ×Atena" de la jum. sec. XIX, Oficiul de Cadastru, Teatrul ÔÇ×Maria Filotti", sediul PSD, farmaciile de pe Regal─â, sta┼úiile de autobuz; toate poart─â, mai mult sau mai pu┼úin evidente, desene graffiti.

Nu mai este vorba de ÔÇ×spatele blocurilor", ci de cl─âdiri situate ÔÇ×├«n buricul t├órgului".

image

ÔÇ×C├ónd un monument este vandalizat, este vorba de lips─â de civiliza┼úie. Dar, ca s─â educ─âm copiii, ar trebui ca, mai ├«nainte, s─â educ─âm p─ârin┼úii", a precizat Ion Ivan, pre┼čedintele Asocia┼úiei Filatelice ÔÇ×Dun─ârea" Br─âila.ÔÇ×Modalitate de comunicare"

Marian Taifas, psihologul Poliţiei Brăila

image

ÔÇ×Graffiti e o metod─â ne├«n┼úeleas─â de comunicare. E modul lor de a cere s─â fie b─âga┼úi ├«n seam─â. C├óndva, se f─âceau ├«nsemn─âri pe caietele de clas─â, acum se iese ├«n spa┼úiul public. Tinerii comunic─â prin mess, iar graffiti e un mod asem─ân─âtor, denaturat, de a comunica. Mai este ┼či un mod de a-┼či reprima frustr─ârile. Ar putea fi chiar o form─â de art─â, dar nu pe monumente ┼či cl─âdiri", a precizat Marian Taifas, psihologul IPJ Br─âila.

image