Cinci morminte din epoca bronzului și prima epocă a fierului, descoperite în Republica Moldova
Arheologii din Republica Moldova au descoperit cinci morminte din epoca bronzului și prima epocă a fierului, în raionul Ungheni.
Într-unul dintre morminte a fost găsit scheletul unui adult dar și un vas, specific pentru culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Într-un alt mormânt, numit de arheologi „principal”, s-a depistat că oasele defunctului care erau acoperite cu o vopsea roșie „s-au păstrat foarte bine” și că acesta ar avea „practic toți dinții”, informează News Maker.
Pe 23 februarie, Agenția Națională Arheologică din Republica Moldova a inițiat cercetarea unei movile din satul Morenii Vechi, care se află în componența comunei Valea Mare din raionul Ungheni. Instituția a raportat că este vorba despre o movilă funerară preistorică, afectată prin lucrări agricole anuale. Totodată, potrivit Agenției, movila se află acum în zona unui proiect de instalare a unui parc de panouri solare fotovoltaice.
În aceeași zi, instituția a declarat că a descoperit mai multe morminte. Unul dintre acestea conținea un schelet de adult, depus în poziție întinsă – pe spate, cu craniul orientat spre vest. În groapa mormântului a fost găsit și un vas ceramic, specific pentru mormintele și culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Potrivit Agenției este un mormânt din epoca fierului.
„Asemenea descoperiri sunt înregistrate mai rar în această parte a Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții Agenției.
Pe 25 februarie, instituția a declarat că în total au fost descoperite 5 morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. „În afară de morminte au fost semnalate și o serie de gropi, cele mai multe lipsite de inventar, a căror destinație urmează încă a fi stabilită”, susțineau reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.
Pe 27 februarie instituția a relatat despre „mormântul principal”, descoperit în raionul Ungheni. Acesta datează din perioada timpurie a epocii bronzului (prima jumătate a mil. III i. Hr.) și se atribuie purtătorilor culturii Iamnaia răspândită pe un întins spațiu din estul Europei. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute peste 2 mii astfel de morminte.