Cimitir vechi de 5 000 de ani, descoperit în Apuseni jpeg

Cimitir vechi de 5.000 de ani, descoperit în Apuseni

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Arheologi de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, ├«n colaborare cu speciali┼čti din SUA ┼či Marea Britanie, au scos la iveal─â urme arheologice vechi de circa 5.000 de ani ├«n v├órful unui deal din Mun┼úii Apuseni, pe teritoriul comunei R├óme┼ú.

Parcul arheologic se afl─â la c├óteva sute de metri de Transalpina de Apuseni, drum jude┼úean aflat ├«n plin proces de modernizare. Autorit─â┼úile inten┼úioneaz─â s─â transforme zona ├«ntr-una de interes turistic, ├«n condi┼úiile ├«n care finalizarea lucr─ârilor de asflatare a drumului va aduce ├«n zon─â un aflux ridicat de turi┼čti, informeaz─â adevarul.ro.   

Cercet─ârile de la R├óme┼ú au ├«nceput ├«n anul 2011, ├«n cadrul unui proiect desf─â┼čurat de Muzeul Na┼úional al Unirii din Alba Iulia ├«n parteneriat cu Hamilton College (SUA) ┼či McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).   

├Än urm─â cu aproape trei ani a avut loc o campanie de s─âp─âturi arheologice care a scos la iveal─â rezultate spectaculoase, care ar putea aduce informa┼úii noi ┼či relevante despre modul cum se f─âceau ├«nmorm├ónt─ârile ├«n Epoca Bronzului (circa 3.000 a. Chr.), adic─â vechi de circa 5.000 de ani, dar ┼či despre oamenii care locuiau ├«n aceast─â zon─â a Apusenilor.   

descoperire 2 jpg jpeg

ÔÇ×S─âp─âturile au scos la iveal─â ni┼čte vestigii spectaculoase, pe care ne a┼čteptam s─â le g─âsim, iar altele s-au constituit ca o surpriz─â deplin─â ┼či reprezint─â din multe puncte de vedere o premier─â pentru arhitectura funerar─â de la ├«nceputul Epocii Bronzului ├«n spa┼úiul Carpatic. Prin analizele cu izotopi de stron┼úiu vor putea fi determinate leg─âturile genetice dintre popula┼úiile preistorice din zona Mun┼úilor Apuseni ┼či zonele georgrafice mai apropiate sau mai dep─ârtate ┼či din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premiere ┼či vor aduce elemente interesante ┼či importanteÔÇŁ, a declarat arheologul Horia Ciugudean, coordonatorul proiectului. 

Acesta a mai spus c─â tot prin analizele cu izotopi de stron┼úiu vor putea fi aflate date ┼či despre mobilitatea popula┼úiilor preistorice, ┼či anume dac─â aceia ale c─âror schelete au fost descoperite ├«n aceste morminte au tr─âit pe parcursul vie┼úii ├«n acest spa┼úiu geografic, adic─â ├«n zona de munte, sau exist─â ├«ntre ei ┼či contacte cu popula┼úii din spa┼úii, precum Valea Mure┼čului sau alte zone mai ├«ndep─ârtate.   

ÔÇ×Toate descoperirile vor fi datate prin metoda radiocarbon, ceea ce ne va permite s─â ┼čtim cu exactitate vechimea ┼či etapele de ├«nmorm├óntare ├«n aceste monumente funerare impresionanteÔÇŁ, a completat arheologul.  

├Än zona studiat─â au fost descoperite un num─âr de 12 morminte.