Fregată chineză (foto: U.S. Navy)

China extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 august 2022

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi de vest ale Taiwanului, a declarat pentru Reuters o sursă informată despre acest subiect, în timp ce Beijingul a continuat exerciţiile militare în semn de protest împotriva vizitei efectuate în insulă săptămâna trecută de preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi.

Furioasă, China şi-a extins cele mai mari exerciţii efectuate vreodată în jurul insulei autoguvernate pe care o pretinde ca fiind a sa dincolo de programarea iniţială de patru zile. Exerciţiile de săptămâna trecută au inclus lansări de rachete balistice, dintre care unele au zburat deasupra capitalei insulei Taipei, precum şi simularea de atacuri maritime şi aeriene în cerul şi mările din jurul Taiwanului. Înregistrarea video difuzată miercuri de canalul de stat chinez CCTV arată avioane de luptă chineze care se realimentează în zbor, precum şi nave ale marinei în ceea ce spune că sunt exerciţii în jurul Taiwanului, informează Agerpres.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a declarat că exerciţiile s-au concentrat asupra blocadelor şi logisticii de reaprovizionare, „sub un mediu electromagnetic complex pentru a perfecţiona capacităţile comune de izolare şi control”, potrivit CCTV.

Aproximativ 20 de nave ale marinei chineze şi ale marinei din Taiwan au rămas de miercuri dimineaţă aproape de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial ce separă cele două părţi, a declarat o sursă informată despre această problemă pentru Reuters.

Alte câteva nave chineze au continuat să efectueze misiuni în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit sursei, care a vorbit cu condiţia anonimatului. China se foloseşte de exerciţiile militare ca de un plan de joc pentru a se pregăti pentru invazia insulei autoguvernate, a declarat marţi ministrul de externe taiwanez.

„Ea efectuează exerciţii militare la scară largă şi lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, dezinformare şi constrângere economică, în încercarea de a slăbi moralul public în Taiwan”, a spus Joseph Wu marţi, fără a furniza dovezi sau oferi un orar.

„După încheierea exerciţiilor, China ar putea încerca să facă din acţiunea sa o rutină în încercarea de a distruge status quo-ul pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan”, a adăugat el.

Mai multe pentru tine...