Avioane Suhoi din dotarea armatei chineze (© Ministerul Apărării al Federației Ruse)

„Manevre militare ţintite”, efectuate de armata chienză în jurul Taiwanului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 august 2022

Armata chineză va desfăşura „exerciţii militare importante” şi „activităţi de antrenament” cu muniţie reală în cinci zone maritime şi spaţii aeriene din jurul Taiwanului, a anunţat agenţia de presă China Nouă la scurt timp după sosirea preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

China Nouă a publicat şi o hartă (foto mai jos) a locurilor de desfăşurare a preconizatelor exerciţii aeriene şi navale. Conform hărţii, Taiwanul ar fi înconjurat practic de armata chineză.  

„Din motive de siguranţă, este interzisă intrarea navelor şi aeronavelor în spaţiul maritim şi aerian” al zonei de exerciţii, atrage atenţia China Nouă.  

Ministerul chinez al Apărării a anunţat apoi că armata sa va organiza „manevre militare ţintite”, transmite Agerpres.  

Acţiunea este menită „să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de independenţă ale Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.  

image

Într-un anunţ separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a precizat că va efectua, începând de marţi noaptea, exerciţii militare combinate în apropierea Taiwanului şi va testa lansarea de rachete convenţionale pe mare la est de Taiwan.  

În acest timp, în zona Taiwanului se află patru nave militare americane, printre care şi portavionul USS Ronald Reagan.

Nancy Pelosi susţine că a venit cu intenţii paşnice în regiune

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmite AFP.  Ea a spus că Statele Unite nu îşi vor abandona angajamentele faţă de Taiwan, cu care a construit „un parteneriat înfloritor”.

"Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune", a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.  

Pelosy a lăudat conducerea ţării, spunând că Tsai Ing-wen este „o femeie preşedinte într-una dintre cele mai libere societăţi din lume”. Pe de altă parte, armata acestui stat a ridicat gradul de alertă în contextul exerciţiilor militare anunţate de China.

„Astăzi, delegaţia noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan să arate fără echivoc că nu vom abandona angajamentele noastre faţă de Taiwan şi suntem mândri de prietenia noastră solidă”, s-a adresat Pelosi celor prezenţi la palatul prezidenţial.

„Acum, mai mult ca oricând, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială. Acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi”, a adăugat ea.

Foto sus: Avioane Suhoi din dotarea armatei chineze (© Ministerul Apărării al Federației Ruse)