image

Nancy Pelosi a sosit la Taipei. Avioane de vânătoare chineze traversează strâmtoarea Taiwan

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2022

Președintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara la Taipei, capitala Taiwanului, în pofida avertismentelor Chinei, care consideră insula drept o parte a teritoriului său şi respinge pretenţiile ei de independenţă. Pelosi este primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă.

În vârstă de 82 de ani, Nancy Pelosi a fost primită de către ministrul taiwanez de Externe Joseph Wu, potrivit unor imagini de televiziune difuzate în direct. Ea a sosit pe Aeroportul Songshan, cu un avion militar american, informează adevarul.ro.

Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează Strâmtoarea Taiwan, a anunţat marţi televiziunea de stat de la Beijing. Anunţul a fost făcut cu puţin timp înainte de aterizarea avionului lui Nancy Pelosi la Taipei.  

Este „dificil de imaginat o acţiune mai temerară şi mai provocatoare” din partea Statelor Unite decât această vizită, a reacţionat Ministerul chinez de Externe

Vizita lui Pelosi în Taiwan are loc în cadrul unui turneu diplomatic asiatic al preşedintei Camerei Reprezentanţilor. Turneul a început luni în Singapore şi a continuat marţi în Malaysia. Celelalte două etape sunt Coreea de Sud şi Japonia.

În contextul deplasării lui Pelosi la Taipei, Marina SUA a poziţionat portavionul USS Ronald Reagan şi alte trei nave militare la est de Taiwan. Marina Chineză a trimis la rândul ei mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcaţie neoficială dintre China şi Taiwan, o acţiune neobişnuită şi considerată „extrem de provocatoare”. În plus, avioane chineze de luptă au zburat marţi aproape de aşa-numita „linie mediană” care separă Strâmtoarea Taiwan. Taiwanul, în schimb, a ridicat de la sol opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta avionul lui Pelosi.

În Taiwan, Nancy Pelosi se va întâlni miercuri cu preşedinta Tsai Ing-wen şi alţi oficiali de rang înalt. China a avertizat în repetate rânduri în ultimele zile în privinţa unei vizite a lui Pelosi în Taiwan.

„Statele Unite vor avea cu siguranţă reponsabilitatea (consecinţelor, n. red.) şi vor trebui să plătească preţul atingerii pe care o aduc astfel suveranităţii şi securităţii Chinei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.  

Avertismente de acest tip au fost emise şi de armata chineză şi de liderul gigantului asiatic, Xi Jinping.  

„Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-ar fi spus Xi Jinping omologului său american Joe Biden.

Armata chineză „nu va sta pasivă”, a spus şi un purtător de cuvânt al armatei chineze.