Elicoptere aparținând Armatei taiwaneze (© Wikimedia Commons)

Exerciţiu militar cu muniţie reală: Taiwanul simulează apărarea în cazul unei invazii chineze

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2022

Armata Taiwanului a început marţi un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală simulând apărarea insulei împotriva unui atac al Chinei, în urma manevrelor militare extinse în vecinătate ale Beijingului, a constatat la faţa locului un corespondent al agenţiei France Presse.

Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al Corpului 8 de armată din Taiwan, a confirmat că exerciţiile au început în comitatul Pingtung (sud), la scurt timp după ora 00.40 GMT, cu tiruri de rachete luminoase şi de artilerie, informează adevarul.ro.  

Exerciţiul se va încheia în jurul orei 01.30 GMT, a adăugat el. Exerciţiile, al doilea fiind programat pentru joi, vor implica desfăşurarea a câteva sute de soldaţi şi aproximativ 40 de obuziere, a indicat armata.  

China a lansat săptămâna trecută cele mai mari manevre militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial american care s-a deplasat pe insula autonomă în ultimele decenii.

Lou Woei-jye a declarat luni că exerciţiile Taiwanului erau deja programate şi nu este vorba despre un răspuns la exerciţiile chineze în curs. Taiwanul organizează regulat exerciţii militare care simulează o invazie chineză şi s-a antrenat luna trecută să respingă atacuri de pe mare în cursul unei "operaţiuni de interceptare comune", în cadrul celor mai mari exerciţii anuale.

Exerciții militare chineze, în jurul Taiwanului

Taiwanul revendicat de China drept teritoriu al său nu se va lăsa intimidat, în pofida faptului că Beijingul îşi continuă exerciţiile militare în Strâmtoarea Taiwan, trecând în mod repetat linia de demarcaţie neoficială, a declarat Joseph Wu, ministrul taiwanez de externe, într-o conferinţă de presă la Taipei.

„China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan”, a insistat Wu, lansând un apel la sprijin internaţional pentru a „proteja pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”. 

„Au loc exerciţii militare la scară largă, lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi de coerciţie economică într-o tentativă de a slăbi moralul populaţiei în Taiwan”, a continuat el.

Declaraţiile ministrului taiwanez de externe intervin pe fondul escaladării tensiunilor militare după prelungirea luni a exerciţiilor chineze, cele mai mari vreodată în jurul insulei, care trebuiau să se încheie duminică, manevre ce au cuprins lansări de rachete balistice şi simulări de atacuri maritime şi aeriene în spaţiul aerian şi maritim din jurul Taiwanului.  

Comandamentul chinez din teatrul de operaţiuni Est a anunţat luni că va desfăşura noi exerciţii militare comune antisubmarin şi de asalt maritim, confirmând temerile unor analişti din domeniul securităţii şi diplomaţi că Beijingul va menţine presiunea asupra Taiwanului.

Mai multe pentru tine...