Armata chineză a lansat, joi, exerciţii militare cu tir real în şase zone din jurul Taiwanului

Armata chineză a lansat rachete spre strâmtoarea Taiwan / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 august 2022

Armata chineză a lansat joi mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est şi sud-vest ale Taiwanului, la scurt timp după debutul unor importante exerciţii militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP şi Reuters.

Armata chineză a lansat, joi, exerciţii militare cu tir real în şase zone din jurul Taiwanului, la o zi după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, pe insula autonomă pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez, informează adevarul.ro.

În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri.

În acelşi timp, aproximativ 10 nave ale marinei chineze au trecut pentru scurt timp de linia mediană înainte de a fi „alungate” de ambarcaţiunile marinei taiwaneze.

„Au intrat pe furiş şi au fost alungaţi de noi”, a declarat sursa taiwaneză pentru Reuters. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a activat sistemele de apărare ca răspuns.

La scurt timp după începerea programată a exerciţiilor la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), televiziunea de stat CCTV din China a anunţat că exerciţiile au început şi se vor încheia duminică la ora 4.00 GMT (7.00, ora României). Acestea ar include trageri cu muniţie reală asupra apelor şi în spaţiul aerian din jurul Taiwanului, se arată în comunicat.

Taiwanul a tras rachete de semnalizare pentru a alunga drone chineze

Miercuri seara, la doar câteva ore după ce Pelosi a plecat spre Coreea de Sud, aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat deasupra zonei insulelor Kinmen din Taiwan, în apropiere de coasta continentală, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării.  

Generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei a declarat pentru Reuters că dronele au zburat în tandem în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21.00 şi 22.00.  

„Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră de restricţie şi de aceea le-am dispersat”, a spus el.