SUA - China (foto: Pixabay)

China întrerupe cooperarea cu SUA în mai multe domenii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 august 2022

China întrerupe cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv dialogul dintre comandanţii militari la nivel înalt şi discuţiile privind schimbările climatice, drept represalii pentru vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, a anunţat, vineri, Ministerul chinez de Externe.

Ministerul chinez de Externe a mai precizat că suspendă cooperarea cu Washingtonul privind prevenirea criminalităţii transfrontaliere şi traficul de droguri, precum şi repatrierea migranţilor ilegali, ca parte a opt măsuri specifice, relatează adevarul.ro.  

Într-o declaraţie emisă la scurt timp după ce Pelosi a părăsit Japonia în etapa finală a turneului ei asiatic, China a anulat, de asemenea, o întâlnire bilaterală planificată privind un mecanism de securitate militară maritimă.  

China „impune sancţiuni” lui Nancy Pelosi şi „membrilor apropiaţi ai familiei sale”

China a anunţat, vineri, impunerea de „sancţiuni” preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi şi „membrilor apropiaţi ai familiei sale”, după vizita sa în Taiwan, care a stârnit furia Beijingului şi lansarea unor manevre militare ample, relatează AFP.

Prin vizita sa, Nancy Pelosi „s-a amestecat serios în afacerile interne ale Chinei şi i-a subminat suveranitatea şi integritatea teritorială”, a precizat Ministerul chinez de Externe, fără a oferi detalii despre aceste sancţiuni.

China a trimis nave marine şi avioane de război şi a lansat rachete în strâmtoarea Taiwan, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl consideră propriul teritoriu, care va fi anexat cu forţa, dacă este necesar.

Secretarul de stat american: „Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat”

Lansările de rachete chineze în jurul Taiwanului constituie o acţiune nejustificată, semnificativă şi disproporţionată şi SUA i-au transmis în mod clar Chinei că nu caută să provoace o criză, a afirmat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, informează Reuters şi AFP.

Într-o conferinţă de presă în marja Forumului regional al ASEAN de la Phnom Penh, Blinken a spus că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China şi că Washingtonul este profund îngrijorat de situaţia legată de Taiwan, adăugând că „nu a existat niciun pretext” pentru Beijing pentru a iniţia exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan. Demnitarul american a dat asigurări că ţara sa nu va adopta măsuri care să provoace o criză.

„Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă”, a subliniat el.

Începând de joi, China organizează manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, ca răspuns ca la vizita în insulă, în această săptămână, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

„China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus secretarul de stat american.

Mai multe pentru tine...