Imagine de ansamblu preluată din dronă cu incinta de la Victoria-Șanțul Caterinei. Fortificaţia are formă rectangulară, cu valul şi şanţul situate la nord pe Şanţul Caterinei şi cu laturile lungi aflate pe muchia dealurilor Ferma Veche la vest şi Hăi

Cetățile getice de la Stâncești, cercetate cu ajutorul magnetometriei / FOTO

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 10 martie 2023

Specialiștii de la Muzeul Județean Botoșani, secția Istorie-Arheologie, alături de studenți de la Universitatea Friedrich Alexander din Erlagen-Nuremberg, Germania, au desfășurat activități de identificare a urmelor de locuire preistorică la cetățile getice de la Stâncești, cu ajutorul magnetometriei, o metodă geofizică de prospecțiune a subsolurilor.

„Magnetometria este o metodă geofizică de prospecțiune a subsolurilor prin care se pot obține imagini cu așezările preistorice de o acuratețe incredibilă. În zilele noastre instrumentele de prospectare geofizică ne pot oferi o hartă cu structurile arse care se află la adâncime, contribuind la o mai bună cunoaștere a trecutului îndepărtat al comunităților umane. Împreună cu dr. Alexandru Berzovan de la Institutul de Arheologie din Iași, au fost demarate cercetările în zona a două dintre cele mai mari fortificații getice de pe teritoriul județului Botoșani, respectiv Stâncești-Cetatea I (La Bobeică), comuna Mihai Eminescu și Victoria-Șanțul Caterinei, comuna Stăuceni. Au fost abordate parcelele agricole lipsite de vegetație sau cele care nu prezentau arătură adâncă. Rezultatele extrem de promițătoare ne determină să continuam investigațiile într-o altă perioadă a anului când vor fi disponibile și alte parcele, informează un comunicat al Muzeului Județean Botoșani.

Culegerea datelor din teren cu gradiometru
Culegerea datelor din teren cu gradiometru

Cetățile getice de la Stâncești, respectiv Cetatea I (22 ha) şi Cetatea II (23 ha), se datează în intervalul sec. VI-sec. III î. Hr. și au fost cercetate în perioada 1960-1967 de către Adrian C. Florescu și Marilena Florescu de la Institutul de Arheologie din Iași.

Având în vedere mijloacele tehnice ale vremii, a fost cercetată sub 2% din suprafața urmelor antropice aflate în această zonă.

Anomaliile geomagnetice din zona porții din intrare în fortificația de la Victoria-Șanțul Caterinei
Anomaliile geomagnetice din zona porții din intrare în fortificația de la Victoria-Șanțul Caterinei

În cadrul Muzeului Județean Botoșani se află o serie de artefacte provenind din această zonă, dintre care menționăm vase ceramice de diferite tipuri, unelte, arme și bijuterii specifice epocii. Între bunurile de patrimoniu remarcabile sunt numeroasele vârfuri de săgeți.

Mărgică de tip scitic descoperită de studenți în Cetatea I de la Stâncești
Mărgică de tip scitic descoperită de studenți în Cetatea I de la Stâncești

Cetățile getice de la Stâncești sunt celebre și datorită faptului că aici au fost descoperite obiecte din aur care făceau parte dintr-un tezaur ascuns într-o groapă de sub locuință. Obiectele originale din material prețios se află la Muzeul Național de Istorie a României și au făcut parte din numeroase expoziții naționale și internaționale.

Tezaurul de la Stâncești etalat la Muzeul de Arheologie din Madrid
Tezaurul de la Stâncești etalat la Muzeul de Arheologie din Madrid

„Săptămâna viitoare, alături de studenții coordonați de profesorul dr. Carsten Mischka din Germania, vom aborda așezări aparținând Culturii Cucuteni, în cadrul unui proiect de cercetare arheologic non-invaziv”, precizează comunicatul citat.

Foto sus: Imagine de ansamblu preluată din dronă cu incinta de la Victoria-Șanțul Caterinei. Fortificaţia are formă rectangulară, cu valul şi şanţul situate la nord pe Şanţul Caterinei şi cu laturile lungi aflate pe muchia dealurilor Ferma Veche la vest şi Hăisana la est. Suprafața incintei fortificate este estimată la cca. 63 de hectare (© Muzeul Județean Botoșani)