Cetatea legendară a Regelui David, descoperită în Israel?
Un arheolog din Israel susține că ar fi descoperit legendara cetate cucerită de Regele David în timpul campaniei pentru Ierusalim, redeschizând astfel dezbaterea privind folosirea textelor biblice ca sursă pentru identificarea ruinelor antice.
Așa cum se întâmplă de obicei în domeniul așa-zisei arheologii biblice, declarația lui Eli Shukron a fost deja criticată. Ea este doar una dintr-un șir de anunțuri făcute de arheologi israelieni care susțin că ar fi descoperit palate ale legendarului rege biblic, venerat în tradiția religioasă evreiască pentru întemeierea Ierusalimlui, dar a cărui existență și domnie nu a fost încă dovedită clar de către istorici.
Subiectul are legături și cu actualul conflict dintre Israel și Palestina. Campania arheologică, în valoare de 10 milioane de dolari și făcută accesibilă turiștilor luna trecută, a fost organizată într-un cartier arab al Ierusalimului și finanțată de o organizație ce se ocupă cu stabilirea unor familii evreiești în case păzite din zonele musulmane ale Ierusalimului de est, ca încercare de a preveni divizarea culturală și religioasă a orașului. Asta în condițiile în care Palestinienii văd în estul Ierusalimului, cucerit de Israel în 1967, capitala viitorului stat independent palestinian.
Shukron, care face excavații în situl arheologic Orașul lui David de aproape douăzeci de ani, a declarat că are dovezi solide care îi susțin teoria. „Aceasta este cetatea Regelui David, Cetatea Zionului, luată de Regele David de la Iebusiți”, a declarat Shukron. „Putem compara întregul sit cu textul biblic.”
Majoritatea arheologilor din Israel nu dispută faptul că Regele David a fost o figură istorică. Mai mult, o referință scrisă la „casa lui David” a fost descoperită într-un sit arheologic din nordul Israelului. Însă arheologii nu s-au pus de acord în privința identificării siturilor din Israel care ar fi aparținând lui David.
Campania lui Shukron, începută în 1995, a scos la iveală o fortificație masivă, iar rămășițele ceramice au contribuit la datarea zidurilor:acestea ar avea 3800 ani vechime. Sunt cele mai mari ziduri descoperite în regiune care datează de dinaintea regelui Irod. Fortificația înconjoară un izvor de apă și arheologii consideră că ea ar fi fost menită să protejeze sursa de apă a veciului oraș. Ea a fost construită cu 800 de ani înainte ca Regele David să o fi cucerit de la conducătorii iebusiți.
Shukron susține că povestea biblică a cuceririi Ierusalimului oferă dovezi potrivit cărora această fortificație ar fi fost punctul de intrare în oraș folosit de Regele David. În Cartea a doua a Regilor, David ordonă cucerirea orașului prin pătrunderea printr-un puț de apă, iar excavațiile lui Shukron au scos la iveală un asemenea puț îngust, prin care apa de izvor se scurgea într-o piscină de unde locuitorii ar fi luat apă. Apa în exces s-ar fi scurs în exteriorul orașului fortificat printr-o altă secțiune a puțului pe care Shukron spune l-a descoperit.
Arheologul susține că nicio altă structură din Ierusalimului antic nu se potrivește cu descrierile din Biblie.
Ronny Reich, fost colaborator al lui Shukron, nu este de acord cu această teorie. El spune că, dacă zona fortificată ar fi fost în uz în vremea regelui David (secolul 10 î.Hr.), arheologii ar fi trebuit să descopere mai multe rămășițe ceramice din acea perioadă. Shukron a descoperit doar 2 cioburi datând din vremea regelui David, însă el a explicat această presupusă neconcordanță prin faptul că situl ar fi fost în folosință continuă atunci, iar resturile ceramice ar fi fost curățate de succesorii lui David. Există, în schimb, cantități mai mari de ceramică ce datează din secolul 9 î.Hr., deci cu un veac după domnia lui David.
Reich consideră că nu este posibil să se ajungă la concluzii definitive prin legăturile biblice ale sitului fără alte dovezi arheologice mai directe. „Legătura dintre arheologie și Biblie a devenit foarte, foarte problematică în ultimii ani”, a spus el.
Criticii declară că unii arheologi sunt prea nerăbdători să stea cu sabia într-o mână și Biblia în cealaltă în misiunea de a verifica narațiunea biblică, fie din motive religioase, fie pentru a demonstra legăturile istorice ale poporului evreu cu acel pământ. Însă alți arheologi israelieni respectabili spun că descoperirile recente se potrivesc cu narațiunea biblică mai mult decât spun scepticii.
Shukron, arheolog cu experiență care a excavat mai multe situri importante din Ierusalim, spune că el a ajuns la concluziile sale după aproape două decenii de explorări ale orașului antic. „Cunosc fiecare obiect mic din Orașul lui David. Nu am văzut nicăieri o fortificație atât de mare precum aceasta”, a spus el.
Legătura sitului cu textul biblic a fost scoasă în evidență în parcul arheologic din Orașul lui David, unde „Cetatea de Primăvară” – numele oficial al sitului – a fost prezentată turiștilor. Orașul lui David, situat în estul Ierusalimului, este una dintre cele mai populare zone turitice ale orașului sfânt, atrăgând 500.000 de turiști anual.
„Deschidem Biblia și vedem cu arheologia și Biblia se întâlnesc în acest loc” a declarat Doron Spielman, vicepreședintele Fundației Elad, care se ocupă de parcul arheologic. Din cauza agendei naționaliste ale acestei fundație, situl a fost criticat în ultima perioadă. Cele mai multe fonduri ale fundației provin din donații private ale evreilor din SUA și Marea Britanie, iar între activitățile sale se numără și achiziționarea caselor arabe din apropierea zonelor excavate pentru ca ele să fie ocupat, ulterior, de familii evreiești. Opinia criticilor este că agenda politică nu ar trebui să fie amestecată cu arheologia.
http://www.businessinsider.com/israeli-archaeologist-says-he-has-found-king-davids-legendary-citadel-2014-5#!J7gQs