Cetatea dacic─â Ardeu ├«┼či deschide por┼úile pasiona┼úilor de istorie ┼či arheologie jpeg

Cetatea dacic─â Ardeu ├«┼či deschide por┼úile pasiona┼úilor de istorie ┼či arheologie

­čôü Dacia antic─â
Autor: Daniel Guţă

Muzeul din Deva lanseaz─â o invita┼úie pentru turi┼čtii interesa┼úi de arheologie ┼či de istoria monumentelor antice din jude┼ú:cetatea dacic─â de la Ardeu ├«┼či va deschide por┼úile, miercuri, 27 august.

Ziua por┼úilor deschise pe ┼čantierul arheologic de la Ardeu, unde se afl─â urmele unei cet─â┼úi dacice, vechi de peste 2.000 de ani, este organizat─â mirecuri, 27 august, de Muzeul Civiliza┼úiei Dacice ┼či Romane din Deva.

ÔÇ×├Än cadrul ac┼úiunii va putea fi vizitat ┼čantierul arheologic, situat pe culmea dealului Cet─â┼úuie, unde vor fi prezentate unit─â┼úile de cercetare investigate ├«n campania din acest an, precum ┼či istoria locului. Cu acela┼či prilej vor fi vernisate ┼či primele cinci panouri informative ale monumentului de la ArdeuÔÇŁ, a informat MCDR Deva.

┼×antierul de la ÔÇ×Ardeu ÔÇô Cet─â┼úuieÔÇŁ este finan┼úat de muzeul din Deva ┼či organizat ├«n colaborare cu Universitatea ÔÇ×1 Decembrie 1918ÔÇŁ din Alba Iulia, cu ajutorul mai multor exper┼úi arheologi de la cele dou─â institu┼úii.

Cetatea Ardeu se afl─â la aproximativ 20 de kilometri de ora┼čul Geoagiu, pe Valea Geoagiului, la marginea satului Ardeu din comuna Bal┼ča.

Potrivit arheologilor, a fost locuit─â ├«ncep├ónd cu secolul I, ├«.Hr. Aici au fost descoperite urmele unei fier─ârii dacice, ale unui atelier de bijuterie ┼či numeroase artefecte antice, printre care o statuie a zeului Mercur ┼či obiecte decorative din bronz.

image

Cetatea avea un rol strategic, potrivit istoricilor, pentru că se afla în apropierea vechilor exploatări aurifere din Munţii Apuseni.

├Än prezent, ruinele fort─âre┼úei sunt mai pu┼úin vizibile fa┼ú─â de ale altor monumente din aceea┼či perioad─â. ├Än zona cet─â┼úii, ├«n anii 1970 a fost ├«nfiin┼úat─â o exploatare de calcar care a afectat o parte din perimetrul acesteia.