Cetatea dacică Ardeu îşi deschide porţile pasionaţilor de istorie şi arheologie
Muzeul din Deva lansează o invitaţie pentru turiştii interesaţi de arheologie şi de istoria monumentelor antice din judeţ:cetatea dacică de la Ardeu îşi va deschide porţile, miercuri, 27 august.
Ziua porţilor deschise pe şantierul arheologic de la Ardeu, unde se află urmele unei cetăţi dacice, vechi de peste 2.000 de ani, este organizată mirecuri, 27 august, de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
„În cadrul acţiunii va putea fi vizitat şantierul arheologic, situat pe culmea dealului Cetăţuie, unde vor fi prezentate unităţile de cercetare investigate în campania din acest an, precum şi istoria locului. Cu acelaşi prilej vor fi vernisate şi primele cinci panouri informative ale monumentului de la Ardeu”, a informat MCDR Deva.
Şantierul de la „Ardeu – Cetăţuie” este finanţat de muzeul din Deva şi organizat în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu ajutorul mai multor experţi arheologi de la cele două instituţii.
Cetatea Ardeu se află la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Geoagiu, pe Valea Geoagiului, la marginea satului Ardeu din comuna Balşa.
Potrivit arheologilor, a fost locuită începând cu secolul I, î.Hr. Aici au fost descoperite urmele unei fierării dacice, ale unui atelier de bijuterie şi numeroase artefecte antice, printre care o statuie a zeului Mercur şi obiecte decorative din bronz.
Cetatea avea un rol strategic, potrivit istoricilor, pentru că se afla în apropierea vechilor exploatări aurifere din Munţii Apuseni.
În prezent, ruinele fortăreţei sunt mai puţin vizibile faţă de ale altor monumente din aceeaşi perioadă. În zona cetăţii, în anii 1970 a fost înfiinţată o exploatare de calcar care a afectat o parte din perimetrul acesteia.