Cercetătorii olandezi au descoperit glume cu tentă sexuală în jurnalul Annei Frank
O echipă de cercetători olandezi a descoperit pasaje asunse din jurnalul Annei Frank care conţin glume cu tentă sexuală, scrie The Guardian.
Pasajele descoperite de cercetători au fost acoperite de Anne Frank cu hârtie de mascare. Acestea ar conţine patru glume „murdare” şi explicaţii legate de sex, contracepţie şi prostituţie.
„Oricui citeşte pasajele care au fost descoperite acum îi va imposibil să îşi reţină un zâmbet...Glumele cu tentă sexuală sunt ceva specific copiilor în creştere”, a spus Frank van Vree, directorul Institutului pentru război, holocaust şi studii ale genocidului, citat de The Guardian.
Anne Frank a scris cele două pagini pe 28 septembrie 1942, la mai puţin de trei luni după ce familia ei şi o altă familie de evrei s-au ascuns de nazişti într-o anexă a unei case din Amsterdam.
„Ne aduc şi mai aproape de fetiţa şi scriitoarea Anane Frank”, a declarat Ronald Leopold, directorul executiv al muzeului ”Anne Frank House”. Conform experţilor, pasajele descoperite, studiate împreună cu restul conţinutului jurnalului acesteia, dezvăluie detalii mai degrabă despre dezvoltarea Annei Frank ca scriitoare decât despre interesul acesteia pentru sex. Leopold a adăugat că noile pasaje sunt similare cu altele despre sex care se regăsesc în jurnal, deja publicate.
„Creează o situaţie ficţională care îi facilitează abordarea subiectelor sensibile despre care scrie”, a mai spus despre noile pasaje, Ronald Leopold, citat de aceeaşi sursă.
Echipa care a făcut descoperirea este alcătuită din cercetători ai muzeului ”Anne Frank”, ai Institutului pentru război, holocaust şi studii despre genocid şi Institutul Huygens pentru Istoria Olandei.
„Toţi bărbaţii, dacă sunt normali, merg cu femei, femei care îi acostează pe stradă ca apoi să meargă împreună. În Paris, au case mari pentru asta. Papa a fost acolo”, scria Anne Frank despre prostituţie.
Anne Frank, născută pe 12 iunie 1929, a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942 - 4 august 1944), de teama deportării în lagăr, într-o anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Acolo, a ţinut un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942). Pe 4 august 1944, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai anexei au fost arestaţi şi, mai târziu, deportaţi într-un lagăr de exterminare nazist. Cu excepţia lui Otto Frank, toţi membrii familiei au murit. Anne şi sora ei au murit de tifos la Bergen-Belsen, în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei a publicat şi a făcut cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale. Originalul este expus în casa pe care familia o avea în Amsterdam.