Cetatea medievala Orastie si centrul istoric din Orăștie Foto Daniel Guță (11) jpg

Centrul istoric din Orăștie își recapătă farmecul de altădată

📁 Istorie Urbană
🗓️ 27 iulie 2023

Centrul istoric din Orăștie păstrează mai multe clădiri valoroase, unele din epoca medievală, cele mai multe din secolul al XIX-lea. Piața se află în șantier de restaurare de peste doi ani, iar lucrările, aflate la final, ar putea reda farmecul vechii așezări.

Centrul istoric din Orăștie a intrat în șantier din anul 2020, iar lucrările se apropie de final. Întreaga piață din jurul catedralei ortodoxe Sfântul Nicolae, clădită în anii 1936 – 1943, a fost reamenajată.

Unele artere rutiere au devenit zone pietonale, fântânile arteziene, parcul și zonele verzi au fost refăcute, iar mobilierul urban și instalațiile de iluminat au fost înlocuite cu unele moderne. Peste 20 de milioane de lei au fost investite de autoritățile locale în reconfigurarea centrului istoric.

Clădiri istorice din Orăștie, restaurate

Casa de cultură din centrul istoric din Orăștie, veche din 1870, este și ea restaurată. Investiția, care include și reabilitarea străzii Dacilor, din vecinătatea ei, se ridică la 26 de milioane de lei.

Un muzeu dedicat civilizaţiei dacice este amenajat în municipiul Orăştie, după reabilitarea clădirii unde în trecut a funcţionat spitalul din municipiu. Costurile investiției, finanțată din fonduri europene, sunt de aproximativ 24 de milioane de lei.  

Statuia lui Burebista din centrul istoric din Orăștie (foto: Daniel Guță)
Statuia lui Burebista din centrul istoric din Orăștie (foto: Daniel Guță)

Cetatea medievală Orăștie se află în șantier din 2020 și va fi restaurată cu fonduri europene, printr-o investiție de circa 22,5 milioane de lei. Zidurile și turnurile fortăreței sunt refăcute, iar incinta este reamenajată. Din interiorul ei, turiștii vor putea vizita cele două biserici vechi, Rotonda, dar și noul muzeu al civilizației dacilor.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro