Centrul istoric al orașului Orăștie, restaurat complet
Centrul istoric din Orăștie și-a schimbat radical înfățișarea în ultimul an. Lucrările de restaurare a Cetății medievale din Hunedoara se apropie de final, iar odată cu ele sunt reabilitate mai multe edificii din centrul municipiului.
Centrul istoric din Orăștie (17.000 de locuitori) trece în prezent prin cele mai ample transformări din ultima jumătate de secol.
Cetatea medievală Orăștie din Hunedoara este reabilitată pe fonduri europene, piața centrală a municipiului este reconfigurată din fonduri de la bugetul local, iar un muzeu al civilizației dacice este amenajat cu fonduri UE. De asemenea, clădirea istorică a casei de cultură din municipiu se află și ea în șantier.
„Lucrările la cetatea medievală vor trebui finalizate în acest an. Vrem să legăm această cetate de noul muzeu al civilizației dacice ce este înființat în vecinătatea sa. Vizitatorii muzeului vor putea intra în incinta cetății, din clădirea acestuia”, spune Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.
Cetatea medievală Orăștie, veche de opt secole
Lucrările de reabilitare derulate în cetatea medievală Orăștie au început în toamna anului 2021, și au o valoare de circa 22,5 milioane de lei. „Investiţia vizează reîntregirea si reconstituirea zidurilor si turnurilor cetăţii şi amenajarea aleilor din exteriorul acesteia”, informa Primăria Orăștie.
Cetatea medievală Orăștie datează din secolul al XII-lea și a rămas cea mai cunoscută ctitorie a sașilor din ținutul Hunedoarei.
Între zidurile ei au rămas ruinele unei rotonde vechi de un mileniu, dar și două biserici „gemene”: o biserică reformată, fostă romano-catolică, clădită în secolul al XIII-lea, și biserica evanghelică luterană, construită la începutul anilor 1820.
Piața centrală a municipiului, înconjurată de clădiri din secolul al XIX-lea, se află în șantier de la sfârșitul anului 2020. Aici au avut loc lucrări de reamenajare a arterelor rutiere și a zonei pietonale din jurul catedralei ortodoxe, cel mai cunoscut monument din zonă.
Muzeu al dacilor în Orăștie
Un muzeu dedicat civilizaţiei dacice este amenajat în Orăştie, după reabilitarea clădirii unde în trecut a funcţionat spitalul din municipiu.
Muzeul va avea o secție dedicată civilizației dacice, o secție de etnografie și folclor, o secţie de Carte veche şi icoană veche şi un spaţiu de documente şi cercetare pentru Comitetul UNESCO şi Consiliul Ştiinţific al Sarmizegetusa Regia.
Vechea casă de cultură din municipiul Orăștie este reabilitată și transformată într-un centru cultural multifuncțional, iar proiectul european include și reabilitarea străzii Dacilor, din vecinătatea ei.
Vezi VIDEO pe adevarul.ro