Cele mai vechi planuri arhitecturale din lume, gravate în piatră  (© globalkites.fr)

Cele mai vechi planuri arhitecturale din lume, gravate în piatră

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 26 mai 2023

Arheologii au descoperit gravate în piatră cele mai vechi planuri arhitecturale cunoscute până în prezent, ce au o vechime de 9.000 de ani și care reprezintă, la scară, structuri imense construite pentru vânătoare în zone în prezent deșertice din Iordania și Arabia Saudită.

Aceste „Desert Kites” („Zmeiele Deșertului”) au fost denumite astfel de primii lor descoperitori - aviatori din anii 1920 - datorită formei deosebite pe care o au atunci când sunt văzute din aer, informează Agerpres.

„Sunt structuri mari, delimitate prin ziduri joase, care au lungimi de mai mulți kilometri” și care seamănă cu traseele unor zmeie. Odată îngustate la o lățime de 20 de metri, aceste culoare mărginite de ziduri joase ”duc la un spațiu deschis de aproximativ un hectar, în care sunt săpate gropi adânci de mai mulți metri”, a explicat Olivier Barge, arheolog și cartograf la Laboratorul Archeorient din cadrul Universității Lyon-2 din Franța.

Construcțiile ar permite „o tehnică de vânătoare sofisticată”: animalele sunt mânate - gazele, de exemplu - în acel spațiu de tip capcană înainte de a fi direcționate spre gropile în care erau sacrificate.

Proiectul Globalkites, organizat de laboratorul său, a recenzat până în prezent 6.000 de structuri de acest tip, din Kazahstan și până în Iordania. În această țară din urmă, la Jibal al-Khashabiyeh, precum și la 250 kilometri mai la est, în deșertul saudit Al-Nafud, arheologii de la Archeorient au făcut în 2015 două „descoperiri excepționale”, potrivit lui Olivier Barge.

O stelă din calcar înaltă de aproape un metru în Iordania și un impunător bloc de gresie neagră în Arabia Saudită: ambele poartă planuri gravate și detaliate ale acelor „Desert Kites” din apropierea lor.

Foto sus: © Globalkites