Rămășite umane vechi de 7000 de ani, descoperite în Arabia Saudită (© AAKSA and Royal Commission for AlUla / livescience.com)

Rămășite umane vechi de 7000 de ani, descoperite în Arabia Saudită

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2023

Rămășițe umane și de animale, vechi de 7000 de ani, au fost descoperite de arheologi în Arabia Saudită, în interiorul și din jurul unui mustatil, un monument străvechi de formă dreptunghiulară, ce era folosit în cadrul unor practici rituale preistorice.

Rămășițele umane aparțin unui bărbat în jur de 40 de ani și au fost descoperite într-o cameră mortuară aflată imediat lângă mustatil - structură care a primit denumirea de la cuvântul arab pentru „dreptunghi”, informează Agerpres.

Acest vestigiu este unul dintre cele peste 1600 de mustatile similare descoperite pe teritoriul Arabiei Saudite începând cu anii '70. În marea lor majoritate îngropate sub nisip, aceste structuri rituale au fost construite într-o perioadă în care, pe teritoriul Arabiei Saudite se aflau savane întinse, populate de elefanți și de hipopotami și presărate cu ochiuri de apă.

Noua excavare, prezentată în cadrul unui studiu publicat la 15 martie în PLOS One, a identificat noi detalii despre aceste structuri misterioase și despre oamenii care le-au construit.

Mustatilele pot varia ca aspect, dar de obicei este vorba despre niște dreptunghiuri alungite construite din ziduri de piatră nu foarte înalte - aproximativ 1,2 metri înălțime. Săpăturile arheologice au dezvăluit și o serie de structuri complexe aflate în interiorul unor astfel de vestigii, printre care ziduri interioare și coloane de susținere care demarcau camere interioare folosite probabil pentru ospețe și sacrificii rituale, precizează Melissa Kennedy, coordonatoarea studiului.

În interiorul acestor structuri, a căror lungime variază între 20 și 600 de metri, se aflau și pietre sacre, dispuse într-o cameră specială aflată la capătul opus intrării. Uneori aceste pietre sacre erau fragmente de meteoriți și erau folosite probabil pentru a comunica cu zeii.

Mustatilul nou descoperit se află la 55 de kilometri est de orașul antic AlUla. El are lungimea de 140 de metri și este construit din gresii locale. În acest perimetru au fost descoperite 260 de fragmente de cranii și coarne de animale domestice.

Foto sus: © AAKSA and Royal Commission for AlUla / livescience.com