Cel mai vechi material genetic de la o specie umană dispărută  jpeg

Cel mai vechi material genetic de la o specie umană dispărută

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 9 aprilie 2020

O echipă de oameni de știință reușit să extragă cel mai vechi material genetic uman obținut până în prezent dintr-un molar cu o vechime de 1,77 milioane de ani, de la specie umană dispărută numită Homo erectus, găsit în apropierea orașului Dmanisi din Georgia.

Aceeași echipă a obținut material genetic și dintr-un molar de Homo antecessor vechi de 800.000 de ani, descoperit în apropiere de localitatea Atapuerca din nordul Spaniei. Până la această reușită, cel mai vechi material genetic de la o specie umană dispărută avea o vechime de aproximativ 420.000 de ani în urmă, relatează Agerpres.

Materialul genetic de Homo antecessor a arătat că această specie umană dispărută era rudă apropiată cu ultimul strămoș comun al liniei evolutive care a dus la apariția Homo sapiens, precum și a omului de Neandertal și omului de Denisova.

„Acest lucru confirmă faptul că Homo antecessor se poate afla la baza unei noi colectivități umane, care apare probabil în urmă cu circa un milion de ani în Asia de Sud-Vest, în special în Coridorul Levantin (în Orientul Mijlociu – n.r)”, a explicat paleoantropologul Jose-Maria Bermudez de Castro de la Centrul Național pentru Cercetări asupra Evoluției Umane din Burgos, Spania, coautor al studiului.