image

Cei puţini care au salvat lumea

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 16 iulie 2023

Churchill spunea, referindu-se la piloţii Royal Air Force careau învins Luftwaffe în Bătălia Angliei, că „niciodată în istoria conflictelor umane, atât de mulţi nu au datorat atât de mult atâtor de puţini“. Cu alte cuvinte, întreaga naţiune a fost salvată în vara lui 1940, când Marea Britanie rămăsese singură în faţa Germaniei naziste, de puţinii săi piloţi de vânătoare, care, câștigând cerul, au spulberat planurile de invazie a insulei, puse la cale de Hitler.

Cei puţini și-au mai făcut datoria și în alte momente cruciale ale celui de Al Doilea Război Mondial. Evenimentele de atunci au determinat soarta războiului, dar și viitorul continentului european după încheierea conflagraţiei.

Decizia Aliaţilor de a deschide al doilea front în vestul Europei a însemnat eliberarea de nazism și instaurarea democraţiei în această parte a continentului. Centrul și estul Europei au cunoscut intrarea în sfera de dominaţie a URSS și instaurarea comunismului, cele două tabere fiind separate de Cortina de Fier pe toată durata Războiului Rece.

Un moment mai puţin cunoscut, dar care a fost esenţial pentru evoluţia războiului, l-a reprezentat raidul tragic de la Dieppe, din vara lui 1942. A fost o misiune gândită să testeze modul de organizare și de desfășurare a operaţiunilor de debarcare. Analiștii militari consideră că debarcarea este cea mai riscantă și mai costisitoare dintre operaţiunile militare. Dieppe a confirmat cele mai sumbre previziuni. Nimic nu a mers cum trebuie, pierderile au fost mari, obiectivele nu au fost atinse.Dar pierderile nu au fost în zadar.

Analiza în detaliu a tot ceea ce s-a întâmplat pe plajele micului port francez a arătat ce se poate face pentru a găsi cele mai bune căi de a planifica și duce la bun sfârșit operaţiunile de debarcare.

Lecţiile plătite scump la Dieppe au însemnat șansa de reușită în debarcările ulterioare ale anglo-americanilor, în nordul Africii, în Sicilia, în Italia, dar mai ales în cea mai mare operaţiune amfibie din istorie, Debarcarea din Normandia, Operaţiunea Overlord.

Gigantica debarcare intrată în istorie drept „Ziua cea mai lungă“ nu ar fi avut sorţi de reușită fără experienţa căpătată la Dieppe. De aceea, episodul Dieppe merită să fie cunoscut, milioane de oameni datorându-și libertatea soldaţilor uzi și înfriguraţi care au ajuns pe plajele normande, prima dată învinși la Dieppe, a doua oară învingători, 150 de kilometri mai la vest, în locurile de debarcare din Ziua cea mai lungă.

Textul a fost publicat în numărul 258 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 iulie - 14 august, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: Getty Images