Cei peste 1700 de soldați italieni îngropați în România, comemorați la București | FOTO jpeg

Cei peste 1700 de soldați italieni îngropați în România, comemorați la București | FOTO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 noiembrie 2021

Soldații italieni căzuți în cele două Războaie Mondiale îngropați în România au fost comemorați la București cu ocazia Zilei Unității Naționale și a Forțelor Armate Italiene care se sărbătorește pe 4 noiembrie, în amintirea victoriei din Primul Război Mondial ce a dus la realizarea unificării Italiei.

Ambasadorul Italiei și Atașatul Militar al Apărării au comemorat evenimentul printr-o ceremonie la Cimitirul Italian Ghencea din București, la care au participat o serie de reprezentanți din rândul Atașaților militari, autorităților civile și militare române și italiene. Din rândul autorităților a fost prezent și Șeful Statului Major al Apărării române, informează un comunicat al Ambasadei Republicii Italiene în România.

Ceremonia s-a desfășurat în format restrâns, cu câțiva invitați și fără public, cu respectarea actualelor măsuri sanitare impuse de Guvern.

Ambasadorul Italiei 4 noiembrie jpg jpeg

În cursul ceremoniei, Ambasadorul Italiei Alfredo Maria DURANTE MANGONI (foto sus) și Atașatul Militar al Apărării, Col. Ivano Antonio ROMANO, au depus coroane de flori la monumentele eroilor italieni și români, pentru a-i comemora pe toți militarii care s-au jertfit pentru PATRIE în Italia și în străinătate, în vreme de război și de pace, din care peste 1700 sunt îngropați în pământ românesc.

O mare parte din aceștia sunt eroi căzuți la datorie în timpul primului război mondial, aparținând Diviziei italiene care, făcând parte din Armata aliată a Generalului francez D’ESPERY, au participat la ofensiva de pe frontul macedonean în septembrie 1918 și eroi căzuți la datorie în timpul celui de-al doilea război mondial, care și-au pierdut viața în timpul deplasărilor dinspre și înspre frontul rusesc. 

Comemorare 1 jpg jpeg

Soldații italieni se odihnesc alături de colegii lor români, stând mărturie a unui parcurs comun început în marele teatre de război ale primului și al doilea conflict mondial și care continuă astăzi sub formele recente de cooperare militară în diferite teatre de operațiuni, cu scopul, la acea vreme, atingerii valorilor unității și independenței și, în zilele noastre, printr-o strategie de securitate conștientă și comună, în căutarea păcii europene și mondiale, după cum precizează Ambasada Italiei la București.

Comemorare 2 jpg jpeg