Ceea ce azi e tragic la Ocna Mureș, acum 100 de ani se vizita de turiști jpeg

Ceea ce azi e tragic la Ocna Mureș, acum 100 de ani se vizita de turiști

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Dorin Ţimonea

Ocna Mure┼č este un ora┼č care a depins de-a lungul istoriei de minele de sare. ├Än afar─â de scopul economic rezultat din procesul de exploatare a s─ârii, ├«n trecut galeriile erau folosit ┼či ├«n scop turistic. ├Än urm─â cu 100 de ani, minele ┼či b─âile erau atrac┼úia principal─â a ora┼čului.

├Än fotografiile vechi se pot observa at├ót persoane care au intrat ├«n galerii pentru a beneficia de efectele terapeutice ale aerului din interior, c├ót ┼či muncitori care lucrau la exploatarea s─ârii.

Z─âc─âm├óntul de la Ocna Mure┼č a fost exploatat la suprafa┼ú─â ├«nc─â din epoca bronzului ┼či a continuat ne├«ntrerupt ├«n epoca dacic─â ┼či epoca roman─â.

image

Dup─â anul 1791 la Salina Ocna Mure┼č sarea uscat─â a fost exploatat─â ├«n ┼čase mine subterane. Prima, denumit─â mina Josef, a fost deschis─â ├«n 1791, iar ultima, mina 1 Mai, ├«n 1944.

image

Mina 1 Mai a fost exploatat─â p├ón─â ├«n 1978 c├ónd a avut loc catastrofa ce a dus l-a inundarea galeriei ┼či la oprirea exploat─ârii s─ârii ├«n stare solid─â la Ocna Mure┼č dup─â mai mult de 2000 de ani.

Celalate mine se numeau Francisc, Ferdinand, ┼×tefania ┼či Principele Nicolae. Galeriile vechi au fost ├«nchise ├«n 1912 c├ónd au fost inundate de apele r├óului Mure┼č.

image
image
image
image
image
image
image