Cea mai veche urmă de cancer, găsită la o fosilă de acum 1.7 milioane de ani
Cancerul nu este o boală a lumii moderne, ci își are rădăcinele în preistorie. Este concluzia la care a ajuns un nou studiu după analizarea unor rămășițe umane de acum 1, 7 milioane de ani, care prezintă urme de cancer.
Descoperit într-un sit dintr-o peșteră sud-africană, osul de picior analizat de cercetători prezintă urme de cancer malign. Este cea mai veche urmă de cancer descoperită vreodată, cu 1.5 milioane de ani mai veche decât credeau specialiștii. Inainte de această descoperire, cea mai veche urmă de tumoră malignă a fost descoperită la rămășițe umane datând de 120.000 de ani.
Folosind scanere 3D performante, cercetătorii au analizat un os (metatarsian) care fusese trecut cu federea la analizele precedente. Ceea ce fusese inițial diagnosticat drept o excrescență beningă s-a dovedit a fi o tumoră malignă. Noul diagnostic este de osteosarcom, o formă agresivă de cancer.
Descoperirea contestă astfel teoria potrivit căreia cancerul este o boală a omului modern.
„Studiile arată că originile acestor boli au apărut la rudele noastre preistorice cu milioane de ani înainte de societățile industriale moderne”, spune Edward Odes, cercetător.